中國人:跟台灣人還可以吵架,至少還在同一頻道裡,跟香港人是雞同鴨講,完全不在同一星球上

213 回覆
651 Like 41 Dislike
都幾想支那武統台狗等班死繁體支那狗仲夠撚膽咁自大
台灣狗係一班腦殘生物
呢個支那人就係明顯顯示紅衛兵心態,中國內發現有台港人唔啱傾就直接煮撚死你call公安唔使拗;國外就乜都唔理拗返場交先,拗完發覺唔啱嘴形就公私不分,乜都誅到你行一行。

所以早排乜撚嘢香港人歧視中國人,話香港人當佢哋透明就係呢個意思。我睬你都有味,你班仆街根本當我哋非我族類立心不良,有乜依郁就煮撚死你,同你傾咁多做咩,露底等你邊日一鑊翹起我咩
香港話啲支那人聽唔明
我只係講佢地理論的最終邏輯,
要完整咁講唔1999要打到幾長?

簡單就係你講中國無自由,佢就話外國都係無自由,外國果個係假自由被商家資本權貴控制的,咁佢地被人共權貴控制就無問題等等等。

到佢地爭論係無結果的,最就係大家都係中國人,你睇唔起唱衰中國即係睇唔起自己唱衰自己,

你無對過佢地果種邏輯?
台狗最叻:欸 法院見吧 我提告 汪汪
連登世界觀:LOL
所以話冇乜嘢都唔會想同班低賤狗閪講嘢成撚班豬兜等支那教訓下就啱
大陸人學人講文化,真係笑死人
我平時見佢地都唔係咁講野

佢地會照用書面語打字
但講野唔會1999
不過就遊花園搬龍門臭蟲論

要針住個重點討論先得

針到佢某一個程度佢就會屈你唔理性討論

好撚弱智,浪費時間
後期都廢鳩事理佢地等佢地自high就算
本來就是兩個民族
印象流咁講,覺得廣州人會有少少反共

我識一兩個土生土長廣州人係反共
佢地鐘意同我講廣東話
係外國遇到唔少中國人
同佢哋交流 佢哋會話:你們香港 /香港話

始終大家只係被迫勉強一齊
有睇知乎,真係明白你講乜嘢,日日都話美國係賊配軍,美國佬幾百年前殺咗一啲印第安人所以後代全部都係仆街冚家剷,中國人仲係相信迷信嗰種血統類,自問自己都唔係一個擅長辯論嘅人但係絕對明白你講啲乜嘢,有啲人可能真係唔適合果種現代制度
西台灣嘛
唔知以為你講緊香港人
LOL同人嘴砲完就好嬲好嬲,台灣人全都是狗、低質賤種
最鍾意對住啲支那人講廣東話
聽唔明就講英文

國語係對住台灣人先會講少少
排完隊做完pcr先講
咁都了解下咩情況先去批評人哋
我本身其實覺得真係中國人DNA問題,
應該係話儒家思想點種毒結合左中共主義集體主義,係無得救。

簡單就係儒家果種,孔子曰:「吾黨之直者異於是。父為子隱,子為父隱,直在其中矣。」
傳統果種維持家庭國家社會關係和諧重要過真理真相的追求。

所以個國家由上到下係只為左維持和諧關係穩定集團社會,個人及真理真想係無人理會的現實主義,個人生命係隨時可以被犧牲唔好話精神自由權利等無形的野,為左方便管理集團利益。

要做到最起碼果種人際關係要改變先,鼓勵敢言的人,不會怪人講錯野做d獨特的行為,就算破壞集團家庭及社會關係,有求真精神不講利益,要有社會包容反思反醒,唔好用臭蟲外國自我安慰找籍口,唔好有天朝大國果個中央國外邦都係敵人犯我中華果種我地要集體團結消滅反對/創新者/異見者,如果唔係就飯都無得食,但其實歷史上多數飯都無得食係本身政權及社會制度有問題權貴把持,唔俾下面的人投票改善,因為覺得世上蠢人多,精英讀書人自己最聰明。

以上改唔到這個國家民族種族又好都係無前途。
根本無中國人dna呢樣野,大把嬰兒時期嘅中國人畀人領養之後認同西方民主自由思想
https://lih.kg/3193470
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞