[突發] - 百佳送貨佬成板貨推入鋪失平衡壓住客.

391 回覆
163 Like 19 Dislike
其實個問題係在於貨太高同埋唔均勻,關用唔用車搬貨春事咩
同埋呢啲叫唧車
連鎖超市唔係用籠車入貨嘅咩
理應安全啲
好少見成卡板仲疊高過人咁唧入舖
人工低 安全意識低
工作量又多

俾個少少好似賣埋條命俾佢咁 慘左班做開既又覺得冇問題
新仔入去做慢少少都俾做開既屌
結果急著做 安全又唔跟足。
就係因為難均勻先要入籠貨先可以高
點會唔關事
支那好治癒gif開始可能加埋香港,越嚟越多gif都似似地
毒撚躺著也中槍
叫習大大做大大就一定好尊敬佢?
可能捉緊鬼
紙上談兵就係你呢啲
佢連唧車都唔識唔洗同佢嘈啦
一般連鎖超市都係用籠車 無論百佳 惠康 7-11 福建360 無記錯屈臣氏同萬寧都係
連鎖式超市自己中央倉出既基本上都係籠車出
塊板冧貨主要係重心問題 上面都有巴打講
正路裝板要底重頂輕 mon膠mon到底
基本上係路面不平既地方鏟貨 板野搖都唔會冧

飛機板又有少少唔同 飛機板個裝法要板中間個底最重
四邊同同頂比中間輕 然後仲有險貨label要向外

以下為不負責任既9up:
呢種成板出既有機會係特別單/調貨
上面個情況應該歸咎於幾個問題
裝板個人經驗唔夠 無做開呢幾個款既貨
一般倉佬做黎做去果d貨 睇外箱都大約對個重量心裏有數
呢d情況就直接搬到底重頂輕
上面個情況就係怕麻煩 搬完發現有重貨無擺底
又唔會同你重新裝過塊板 倉佬又諗住無事
咁就變左咁樣

另一個情況係貪快 唔熟果幾隻貨又唔逗上手睇下幾重
趕住拿拿臨裝完
結果就西冧

不過講真 拖板果個未必係裝板果個人
其實都幾無辜

利申:行內人但唔係做前線位
呢d野做得呢行既都會識
百佳不嬲都成板出
跟住外判拆貨上籠拉入鋪
入舖都係籠車多
唧車比入舖咩百佳
正常搬哂上籠先拉入鋪 成板拉入鋪洗咩請外判拆貨仔
哥前哥後三分險
送貨果D人系人
送貨果D貨系貨
送貨同巴士佬,一向是被吹奏好撚偉大的,就來維護世界和平都靠佢哋。乜事今次咁失威?🙏🙏🙏
梗係要
不過通常都係老闆賠 除非佢自己就係老闆
其實以我經驗 塊板一離地已經知道板貨穩唔穩
所以在情在理都好 佢食硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞