自住樓樓上漏水

147 回覆
42 Like 4 Dislike
有 尋日報左,凌晨1:00上去拍門嘈到成村人出嚟問咩事 但佢都開門
揾食環真係唗氣,好流.

上年我父母屋企俾樓下投訴厠所渗水落佢天花.

我父母都好合作開門比管埋處檢查,咁管理處當然揾唔到源頭.

咁我父母都好識做,自己喺出面揾師傅睇,睇完就話食水喉漏,但整完唔得就又話咸水喉漏,咁又整,前前後後整咗兩萬幾三萬,但都係唔得.

到最後頂唔順揾食環睇,前前後後食環攪咗大半年出封信話揾唔到原因close file.
買返佢樓上,然後放一大缸水,漏返佢轉頭
如果樓下話我可能漏水
我一定開門+即刻搞
費事遲D搞著樓下D電線傢俬
到時佢搵我索償得仲甘
希望巴打快D解決
呢D野真係搞到心情差壓力大
話樓上流d 不明液體, 好不安, 叫消防爆門得唔得
咁我點知係咩水姐,佢不斷流, 佢又唔開門比人睇
你報警咁講,上嚟check完唔係之後你唔俾人告阻差辦公嘅話你好去還神
喺樓下幫佢甩撚咗條喉,換個閘掣閘撚咗佢,等佢倒灌返上去

早排連登先有個post講有個大陸佬咁玩
無即時危險消防邊會爆門
而且個重點係食環要入去試水

所以都係要食環做嘢
好似之前美孚單老鼠屋咁都係食環去法庭拎手令入屋

一係就要自己搵公證行用啲唔洗入去樓上間屋嘅方法檢查
新私樓就係,舊私樓同公屋唔係
錢事小的話,同純想解決問題
樓主不如直接同上面講你包埋佢維修費?

(樓上見如果唔使出錢,態度可能即刻唔同曬)
淋紅油 反正都冇證據係你淋
唔一定係樓上問題 公喉漏都得
管理處, 唔會插手?
去睇下樓層水錶,睇下邊隻kp住郁,再睇下郁個隻屬於邊個單位,就係一定係佢漏
無明顯證據好難批warrant,
仲要係批比入去做色水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞