自住樓樓上漏水

147 回覆
42 Like 4 Dislike
已報垃圾食環署 想落色水
但樓上業主不肯合作,
唔肯開門八月拖到而家
自己又諗唔到有咩方法應對
大家有何高見🥲
搭𨋢上去都淆 你就老母西都漏埋水啦
致電1823尋求協助。
接獲滲水投訴後,聯合辦事處會作出初步調查。
聯合辦事處
食物環境衞生署和屋宇署成立的聯合辦事處提供"一站式"服務,處理樓宇滲水投訴。

聯合辦事處的職責
執行《公眾衞生及市政條例》,以減除滲水造成的妨擾。
如有需要,把個案轉介屋宇署或水務署跟進。
聯合辦事處的調查工作程序
在收到投訴後的6個工作天內聯絡投訴人。
到現場視察,然後進入被投訴的單位有系統地進行非破壞性測試,以確定滲水源頭。
如有關業主/佔用人合作,通常於90個工作天內完成調查,並把結果通知投訴人。
如未能於90個工作天內完成調查,聯合辦事處會把調查進展以書面形式告知投訴人。
注意
為了辨定滲水源頭,所有相關人士應允許調查人員在以下地點進行測試,以及蒐證:
投訴人的單位;以及
其他懷疑滲水的單位。
調查人員可能需要進行多次測試,以收集不同樣本進行化驗。如有關業主/佔用人拒絕合作,聯合辦事處會向法庭申請手令進入相關單位,調查過程可能因而延長。
https://www.bd.gov.hk/tc/safety-inspection/building-safety/index_bsi_seepage.html
自己搵人驗
無計,靠樓上自律同合作。

佢唔合作你上庭都一定輸,無可能有確切證據証明水係樓上漏落黎,疑點歸被告下輸緊

利申:告過人,收左皮
但係樓上業主唔合作唔肯開門比食環惨水辦人員
當然我有上過樓上拍門
管業處啲人又懶懶閒
想請教自己搵人驗係要點驗㗎?
都係入唔到樓上
唯有捽滲水辦出信/告佢
收到
樓上真係好仆街
謝謝師兄 其實都係想解決源頭 錢事小 真係影響生活
試過都係屋企滲水,樓上點都要開架啦,但佢唔合作食環要跟程序出信,所以冇得催

我果時半年後先開到門
同埋政府目的只係叫佢整番漏水位,之前漏水整到你屋企爛既損失佢地理唔到
所以一開波就搵公正行,之後claim爆樓上老母
食環可以向法庭拎手令爆門入屋
不過佢哋怕麻煩一般都唔會做
你可以試下要求佢哋咁做
佢地唔做就再去申訴專員投訴下食環
不過都未必有用 叫做無咩成本可以試下咁
上網睇有時告完賠償,都未夠找公證行條數

有無好介紹呀
想問幾個問題
之前有巴打話搵律師叫法庭出信比管理處去停水
work唔work

另外家居保險係咪可以幫手告樓上+claim晒公正行之類嘅費用
對 謝謝大家集思廣益
其實大家都係樓上樓下好嚟好去
係會有一啲仆街業主乜都唔理
影響其他人😖🥲
如果惡搞唔合作,公正行係唯一出路
我都玩左半年多,講梗樓上都算合作
噪音反制裝置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞