一人一個打極都唔識打嘅中文字

378 回覆
33 Like 141 Dislike
中學時買砌機跟機會送鍵鼠喇叭套裝唔要就-50之類,
後來買羅記都會跟中文字款
但去到機械鍵盤年代真係無碼款都一樣係咁打
背唔晒26個字母位置同樣背唔晒啲碼
但隻手識得做就得都唔需要望或者思考個位置響邊
都係靠嗰三粒凸點嚟到定位去打字
點解碰唔係一廿? 唔係一一?
而係要一金
最慘係Win個預設速成好似仲用緊倉頡4代,而其他有啲系統或者輸入法係用6代,
例如贏字響Win要用卜弓,有啲機/輸入法係用卜金,
終 字 我成唔記得點打
瓜 hvio
呢個係倉頡三同倉頡五嘅分別
三代將「吂」當複合字「卜口」
五代改做
「吂
月 凡」
當複合字「卜弓」
所以先拆到鬼五馬六
而家打咗咁多年就梗係可以,但係以前中學嗰陣時做唔到
因為筆劃上「业」的確係先寫兩豎再寫丷
但係倉頡精簡原則唔容許拆做「中中金一」咁複雜,所以係「廿金」

倉頡碰係「一口廿金」,速成就係「一金」
打左咁多年都係去到哩隻字先咁, 字又唔係難寫
用筆順諗一定錯, 拆碼同筆順完全無關係。

碰 = 一口廿廿金

第一個廿係 䒑
第二個廿係 丄丄
金係 业 上面最後2點, 业 = 廿金
夕同丑 要死背
豐 就算查咗下次都唔記得 次次要手寫
但係拆碼唔係建基於筆順咩
碰字呢個case都體現到(先寫兩豎後寫兩點)
只不過唔會純用筆順嚟拆
搭單問筆劃
個🐢字點打?
其實係 靠肌肉記憶多
但其他人問個字點打嘅話都係會用英文答
「𨋢」字是香港字,如你的倉頡打不出此字。就需要在輸入法的設定勾選「包含中日韓統一的表意文字擴充 A 與擴充 B」、及「HKSCS 包含香港增補字符集字元」的選項。
呢個係柒頭M$輸入法編碼錯誤
其實仲有一大堆:
https://zh.m.wikibooks.org/zh-hk/%E5%80%89%E9%A0%A1%E8%BC%B8%E5%85%A5%E6%B3%95/%E7%89%B9%E5%88%A5%E6%B3%A8%E6%84%8F

github有啲自家製倉頡project可以fix返
單陽郡個(單)字
我估又係柒碌編碼問題
編咗撐同撑取碼一樣
扁四個碼打得晒所以要全拆,如果只係竹尸月碼要揀字
冂係月
卄係廿,你當草花頭咁睇,都係廿碼
「冥」可能聯想咗「昊」所以諗咗做大?
「罅」冇寫開真係搞不撚掂
「冒」都算直觀少少,上曰下目
」 次次都要撞哂24個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞