一人一個打極都唔識打嘅中文字

378 回覆
33 Like 141 Dislike
lup 突
自從唔知邊位Ching 整左個bot 之後,我唔識打就手寫入bot 查字典算

有d字真係記極都記唔到

https://t.me/Cong1_Kit8_bot
心竹切
係…
𨋢字真係打唔到,但voice input又有。

打第一隻字電腦會俾第二隻字 但第一隻字永世都記唔到
唔明點解
兆 係 中人
脊 係 火月

抺 係 手木
抹 係 手十
脊呢?
心尸竹
打粵拼完全冇以上所有問題
乒乓次次都要轉手寫

成日打咗 竹金
ㄑㄧㄝ
最難係唔識寫隻字個陣 想拆都拆唔到
Kaiboard 十廿打到
但電腦打唔到
「亞」
筆畫究竟點打,我每次用電話都要轉手寫
求各位Ching請教
呢個我只會打 升降機
tldr:要拆part就「卜」,唔使拆就「戈」,「田」永遠唔係尾碼

其實呢個同倉頡鳩屎取碼規則有關:
包含省略、整體字
Ref: https://zh.m.wikibooks.org/wiki/%E5%80%89%E9%A0%A1%E8%BC%B8%E5%85%A5%E6%B3%95/%E5%8F%96%E7%A2%BC%E5%8E%9F%E5%89%87

包含省略:一啲需要分part拆嘅字(非整體字),如果一個碼喺筆劃上係寫喺框框之後而佢又俾框框包住,就要省略咗佢
e.g. 「酒」: 按照「酉」嘅拆法理應係「水一金一」,但包含省略後我哋會整走入面嘅「一」,所以變做「水一金田」

但係好死唔死,「母」字入面「亠」筆劃上係喺個框框之後但又唔係俾框框包住,之但係個「丶」又包到,所以如果要應用包含省略原則就係省略咗個「丶」,「亠」就唔受影響
e.g.「海」:拆法理應係「水人田戈」,包含省略後整走入面嘅「丶」,變做「水人田卜」

「每」係整體字,一律取1 2 3 尾碼,唔適用包含省略,所以唔使整走個「丶」

睇到呢到多謝你,如果呢一大堆廢話可以幫到你記嘅話恭喜你,覺得好撚鳩屎嘅話,死記
未試過打 "乓"
每次都係 打 乒 出埋 乓

但乒 = 人竹
呢個我識
‘雜種’ 正字唔識打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞