當屋企人問你唔返工唔悶咩

264 回覆
984 Like 49 Dislike
小弟今年23歲 大學畢業咗一年
頭三個月去咗旅行 之後先返香港搵工
一開始返過兩份全職 抱住做住先嘅心態
後尾因為人工太低同工作量太大 覺得唔值得 就無再做
之後就返兼職 時間彈性好多 人工就爭一半
不過好在大學返過兼職 有儲下錢 又抄下股票 所以暫時夠用

最近屋企人想我搵全職 係咁問你返咁少工唔會無聊咩

之後我認真諗呢條問題 我嘅答案係一啲都唔無聊
日日瞓到自然醒 煮個飯食 煲下戲 上下連登 再唔係睇下書
小弟之前玩開田徑 自從無返全職 多咗好多時間跑步
之後返全職要訓練嘅話係會好趕
而家可以慢慢訓練 有時都用大半日
再真係無嘢做 咪去沙灘坐下 或者行山 感受下大自然
可以過得好舒服

其實我咁諗係咪好怪
做自己嘢咁開心點會悶
上一代唔明白我哋而家太多娛樂 一部手機已經滿足到好多人
知足常樂
係好怪
返工拉
唔奇怪 我都係咁 哩些叫work life balance
不過屋企人想我搵全職 原因大家都明
為生活
你正常
你屋企人都正常
其實唔應該覺得怪 不過係香港就係咁現實 因為好單一
老人家係咁,其實唔係有啲咩人生目標又或者夢想的話,hea下hea下就一世
唔返工就會被認為係廢青
對社會冇貢獻嘅垃圾蟲

養你咁大都唔出去做嘢搵錢養返佢哋就會覺得你係叉燒

我心諗我又冇逼你生,我其實冇責任養返你地,呢個人生係我嘅,我點做係由我決定,你要我養返你其實同主宰我嘅生命冇分別

唉 我都唔想做嘢還父母債
真 之後返全職連AV都唔夠時間睇
我諗個重點唔係悶 而係你係咪要一世都咁樣

你而家23歲緊係逍遙自在

咁30歲時?條女又迫婚,結婚有無錢結?定簽字就算?

買樓有無錢買?無錢咁租樓?租左樓就儲唔到錢,退休點算?

生唔生仔?唔生好啲嘅 你咁廢青life生出來只會害左個仔

如果你屋企係有錢人,夠養你一世,當我無講過

但應該普遍中產都做唔到
其實佢哋都係無目標地返工 一世做嗰啲位 我反而覺得咁樣好怪
夠錢用就得
真 而家唔會俾太多負擔屋企
屋企好少煮飯 所以食飯係我俾晒錢
個個月都會俾三千蚊家用 當房租 雖然我知唔係好夠
如果決定一世都係一個人係唔曬理人點諗,但係如果你想符合呢個世界嘅價值觀,你就唯有做d你唔想做嘅嘢 ,隨波逐流
無鐘意嘅人 就算有 我都無動力追佢
之前鐘意一個女仔 會好想追佢
而家覺得一唔一齊真係無所謂 反正無嘢係永恆 一齊又唔一定開心
做朋友喺人哋身邊 我已經滿足

無諗過生仔 好唔鐘意小朋友 我要好多me time
26歲 人生無晒生存動力
https://lih.kg/iLuFmT

一時28 一時26 依家變撚埋23 樓主係咪練左返老還童?
我哋成班UK讀書jj一齊用 我啲fds應該再借俾其他人
邊撚個鍾意返工
講到尾 你屋企班窮撚 冇錢先返工
你去問下d 二世祖 唔洗返工
日日係遊艇度船P 屌女
周末就坐私人飛機去渡假 屌空姐
日日都係食玩訓 會唔會訓
返工為咩 為錢姐 為興趣你可以做義工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞