想學樂理,點開始好?

41 回覆
2 Like 0 Dislike
彈開結他有一定基礎,起碼識襟bar chord,再學樂理易好多。
唔一定要學琴。我當年跟老師學執chord為目的,方法係學樂理加練耳,下咗年零苦功,已經有幾好嘅基礎,都無再search網上譜,同人Jam歌自己都知要彈咩,對好聽嘅歌都理解到點解好聽,也可運用係自己彈奏上。
未跟老師前我都煲唔少Nice Chord,唔可以話無用,只係無人guide住根本串連唔到海量資訊 - 要知道好多資訊其實只係唔同方法去理解同一件事,無人解自己好易亂。
睇書啦 頭幾級睇書冇問題 加上而家好多外國online資源 5級之後夠得未夠先去上堂啦
go down and eat breakfast
唱歌都要識
大家係去邊度揾音樂老師㗎
我想一對一
YouTube
IG
其實大學嘅進修學院都有樂理學,幾千蚊,平過喺出面學樂理。
不過有樂器底會好好多
nice chord 好和弦
買佢本書跟返難度順序教會易明啲
但你就咁睇佢條青爐都得
流行同爵士有自己一套理論,玩流行結他就直接學嗰套啦唔好兜圈學d太深入ge古典樂理
結他嘅話可獎用CAGED system入門
真係,樓主玩邊樣就學嗰樣嘅樂理就得
Paul Mccartney唔識睇譜添
以我所知樂理應該可以套用落任何樂器
如果好似你咁講 咁只會識玩樂器 而唔係識音樂
你學完都要有樂器比你表達出黎,愈複雜既野愈要技術,所以都係要學樂器,淨學樂理冇乜意思
你個名幾襯你
你個名都係
youtube Dr. B 啲music theory 睇哂佢都夠做
https://youtube.com/playlist?list=PLw9t0oA3fHkxx1PgYpiXrMUPXaOiwh6KU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞