想學樂理,點開始好?

41 回覆
2 Like 0 Dislike
本身玩咗幾年結他,不過只係自High,冇正式跟人學過
中學又冇乜點讀過,可以話係零樂理基礎
最近開始想認真學音樂,想由最基本嘅樂理開始
應該點樣揀老師?係咪一般都要學埋鋼琴?
玩左幾年問呢啲 皮毛都get唔到 無天份㗎啦
放棄吧啦
世上冇嘢係遲
只有唔開始先最遲
可以試下睇youtube認識下先
有基本知識之後就出去搵個結他老師話想學樂理 普普通通嘅都冇所謂 順便學下結他知識
識琴會有幫助 但唔識都冇所謂 同時學埋琴會有啲吃力
Fat boy eat all day

200lbs 了
其實樂理係咪一定要配一種樂器嚟學
如果淨係以學樂理嚟講,學琴定結他好啲?
唔學琴都得,揀老師方面睇你自己budget 同鐘意咩style
有冇咩網站或者TG谷方便揾音樂老師
你係想淨係學樂理就ok
定想一邊學結他一邊學樂理?
其實我會想跟人學琴多啲
結他方面就繼續自High住先
可唔可以學完先發生關係
學左major scale先
認識major key I II iii IV V vi vii
chord progressions

拆解chord組成音,音程

拍子就同數理差唔多 ,小學生數學題,
學晒d幾分音符呀果d先。
搵s練習自己開拍子機練(配合樂器)

最後係練耳,呢個可以遲d先
你意思即係自學先?
咁幾時先應該揾老師嚟教?
無咩所謂,有人傍住係好d。
跟老師就明得快d,有人解釋比你聽
有睇
不過佢唔少片都要有適量樂理水平先知佢做緊乜
想認真玩音樂咪出去跟人學
YouTube睇住片先啦
好多鬼佬成個lesson咁放上YouTube教人
學住major scale呀音階個啲先
個人覺得出去搵老師只係執下手勢之類
但樂理之類既上網睇就可以搞好個基礎
最怕係以為自己學嘅係啱嘅,點知係錯
你下下驚依樣諗個樣咁有排都未開始到架喎
搵啲多views啲多subscribers啲既channel睇實冇死啦
所以我睇緊NiceChord
個人覺得你配個目標會好啲
齋學樂理但冇同時配個學器咁會好快覺得悶
例如你玩開結他咪可以學樂理個陣順便記下個fretboard係點
啲scale應用返落結他到係彈邊幾粒音
又可以理解下點解撳開個c maj係咁撳之類
唔係 但配樂器會具體啲
一定係琴
用嗰樣樂器學就會學到點樣用樂理運用喺個樂器度
所以如果你鐘意+玩開結他就用結他學會好啲 除非冇記過fret board
樂理只係整個musicianship 既其中一部分,所以要學好音樂必須配合一種樂器,學琴基本上係最容易幫助掌握樂理既樂器。

樂理唔係純理論,而係會令演奏者能夠細膩演繹歌曲既基本,例如唔同chord 轉變既tension 會令pianist 彈琴既力度/音色/速度/touching 有所改變。學好樂理亦都對於背譜同埋sight reading 非常重要。

而樂理更加唔係流行曲既所謂chord progression。真正既古典音樂樂理冇呢個concept (除左cycle of fifth 掛..),如果想初步睇下d進階樂理可以睇下4-part harmony ,呢d樂理唔係單純規則或者理論,而係會直接影響音樂是否悅耳。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞