[勝利同盟進趣] 十月十二日谷草九場賽日討論區 I

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
星球1200
同享1600咪幾好
推同享上2000做砲灰
閃耀榮光瓜咗
莫雅來客串就好
八面通究竟咩事
張相見到成條欄都係血
第二場 –「再大大」

表現欠佳的「再大大」於賽後曾由主任獸醫(賽事管制)檢查,當時他說並無發現任何明顯異常之處。主任獸醫(賽事管制)今晨在練馬師鄭俊偉的馬房再次檢查「再大大」時,發現該駒左前蹄球節腫脹。「再大大」必須通過獸醫檢驗後,才可再次出賽。

第九場 –「電路九號」

表現欠佳的「電路九號」於賽後曾由主任獸醫(賽事管制)檢查,當時他說並無發現任何明顯異常之處。主任獸醫(賽事管制)今晨在練馬師告東尼的馬房再次檢查「電路九號」時,發現該駒一對前腿均不良於行。正如競賽事件報告所述,「電路九號」必須試閘及格,並且通過獸醫檢驗後,才可再次出賽。

主任獸醫(賽事管制)報告謂,在昨日各場賽事結束後曾接受檢查的所有其餘馬匹,今晨均再接受檢驗,並無發現明顯異常之處。
流哂鼻血仲俾球仔抽左幾下鞭
筆者之前都有睇晒ViuTV原創劇《I SWIM》,究竟呢套劇好唔好,筆者唔係專業,唔方便畀咩評價,但有一幕都印象嘅深刻,就係講劇內嗰間中學嘅飛魚,由MIRROR成員邱士縉(Stanley)飾演的黃亞樂,試圖喺一次水運會刻意報咗幾項紀錄時間唔係自己所造嘅項目,然後嘗試打破舊紀錄,結果畀佢做到之餘,兼且完成將校內所有游泳比賽項目嘅最快時間都由自己包辦嘅創舉,睇到筆者O晒咀。不過,見到尋日潘頓就算贏7W,即使開心但仍略嫌可惜,仲話自己有機會贏到8場時,你就知道,即使依家莫雷拉唔喺度,潘頓都唔係冇目標,而佢就好似馬圈版黃亞樂一樣,似乎想將香港馬圈所有關於騎師嘅紀錄都一一打破。

莫雷拉當年1日8W嘅壯舉,可以係雷神在港策騎最風光時刻,當日係跑11場賽事,佢就贏8場。原本以為呢個紀錄應該冇人可以打破,結果尋日潘頓幾乎追平,仲要只跑10場,如果佢真係做到,嚴格計係勁過雷神。況且從部分訪問都睇到,即使佢今次做唔到,但只要他日有合適坐騎都有好檔,佢一定繼續嘗試挑戰,就佢知都好想打破或者追平莫雷拉呢個幾乎不可能打破嘅紀錄。

以筆者對潘頓嘅認知,亦一度擔心冇咗莫雷拉、田泰安,或者會影響佢鬥心,但從佢尋日贏7W仍覺得有少少不足嘅心態,都知佢發現依家未必一定要同人鬥,而係要不斷挑戰自己,甚至要改寫更多紀錄,認真唔簡單。講真,潘頓依家係唯一贏晒香港12場一級賽嘅騎師,4場香港國際賽每樣至少贏兩次,5屆冠軍騎師,就知佢有幾犀利。

另外,依家潘頓累積1452W,距離韋達1813W嘅仲有一段距離,反而谷草嚟講,韋達就572W,潘頓依家都有565W,相信要成為歷來谷草頭馬最多嘅騎師亦唔難,甚至佢亦提到自己想喺今季嘗試挑戰莫雷拉一季贏170W嘅紀錄。不過,潘頓40歲都未夠,點解突然想破晒啲紀錄?講真如果佢好似韋達騎到40幾歲先退休,佢真係唔使太心急,只不過大家都知,呢樣嘢幾乎無可能,難得今季暫時冇咗莫雷拉呢位宿敵,筆者相信佢只要有支持,肯定有咁盡,贏咁盡喇。

■山無陵
吹到very top
唔係麥道朗或者學少level就笑死人
聽聞艾兆禮係其中一個名單
武豐
有名你叫契仔潘 點會搵勁人

食撚屎啦應家柏
布文
紀仁安
老了
不如搵川田
1200佢唔騎星球喇 而家佢真係幸福的煩惱
佢1200有咩馬騎
仲以為你話最已陣
人渣良
金鑽真係高得過星球咩
星期三大熱X灶
馬場曹星如
你地真係睇到呢隻咁高?
上次始終係底磅
起碼睇一次平磅先
阿般可能都有自己盤算
全都要嘅佢實會落咀頭叫老仆街拎星球跑千六
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞