第一次學人聽beat寫詞 試下玩下 預左比人屌

38 回覆
8 Like 6 Dislike
認真睇到好感動
其實都係for個人好興趣
趁自己仲有行動力小小想做好件事

我會比心機
樓主係女聲定男聲

男聲聽落舒服啲
唔係話女聲唔好 應該有啲人會鐘意呢type
知道vocal上其實都知進步空間好大
把聲幾好聽
聽左幾次 可能真係mastering 做得唔夠好好似真係kickkick地
ok
玩rap 都要好似唱歌咁要唱返好個tone,女聲聽得出唔夠氣,導致d 音好飄。

第二個問題係個flow 太單調,本身已經似讀詞,仲要句句flow都差唔多,變咗無乜記憶點。試下捉多d 反拍入,個節奏會變groovy d。
依樣係我好想學既野
你話我flow太過單調 但我av淨係下載三上
仲有西條
寫詞唔好淨係睇押唔押韻,個flow緊要好多。

你個beat 底80bpm 已經好易捉節奏,因為依家下下都係第一拍入,聽落就會好重複。試吓再小小技巧:反拍入、+16分音嘅節奏變化已經好唔同;同埋玩隔句押韻,依家個詞齊輯輯咁,似五言絕句多過rap
駁唔到老老實實我都覺得聽得多就想訓著 衰過數白欖 我會記住
小推一波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞