第一次學人聽beat寫詞 試下玩下 預左比人屌

38 回覆
8 Like 6 Dislike
自己把聲知道都好難聽下
但都想有聽眾
難聽既意見都好希望聽下

https://www.youtube.com/watch?v=WrDzCUQQ5kM&ab_channel=%E8%A0%9FB%E5%B0%8F%E8%BE%9B%E8%8B%A6
唔岩聽既說話你想唔想聽,你唔覺你唱歌把聲好唔自然架咩
善心打破零回覆
好彩有尸兄
小小波幅一定有
add oil
難聽但想有聽眾中意虐待聽眾?
人會進步既咁
mc soho d fd?
感覺上音樂同聲個比例有啲怪,人聲可以清/大聲返少少,盡量唔好畀音樂/beat 大聲過人聲。
Btw 其實內容幾好,而且把聲比預期中好聽,加油
雖則難聽咗小小 但g持
我覺得都好聽嘅,錄音quality唔錯,歌詞都有心,建議做多幾首大家先俾到意見
(不過聽落會有啲似鹽焗雞)
可以呀連登有愛
都有fd話似第一次 個tone同咬字未知邊個會好聽啲 所以暫時用左佢做參考
https://youtu.be/mfY9Vx08m80
可以有好多唔同style(不限cypher入面幾位)feel feel佢🤛🏻加油呀
支持樓主
要有!!!我就係要呢啲comment
女聲幾好聽 個chorus 都幾耐聽
其他就..繼續努力
終於有個最公道既cm 懷疑係最後一次合作
純粹個人意見,要屌要拗隨便,我唔會回應。

詞其實都尚可。英文聽唔清楚可以嘅話不妨po埋上黎。

咬字問題好多業餘都會有,一定會進步的唔使擔心。除非你非得要做個懶散vibe出黎就另計。

第一次rap個flow好似讀書咁就預咗㗎喇,加上個beat嘅progression 其實俾到你自由度唔大,下次可以試吓其他睇下會唔會撞到第二啲感覺出黎。

腔調方面其實好睇你想做邊type。聽聲你算係溫柔,可能想型想bitchy都未必做到。不過個腔其實都幾決定你玩到邊一類嘅beat,寫邊類嘅詞。暫時我覺得情歌、sweet嘢幾適合。

加油呀!
樓主呢度我頂住 你走先
做咩變左搞笑post...
我要走去邊係咪第三次世界大戰打到嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞