見到隔離po 有人考車遇到唔公平嘅狀況,有野想講

160 回覆
320 Like 30 Dislike
其實考車牌真係唔公平,我老豆就係一個活生生既例子
當年198幾年,我老豆曾經係差佬黎但之後因為俾同事屈,佢就堅持自己冇做過,情願劈炮唔撈都唔想俾人屈。佢後尾講返自己當時做反黑定重案組既,但係咪事實呢我就無深究

介紹完背景就講返正題,因為我之前考車fail 左,我就同老豆呻俾個考官刹停左,心知fail 之後就死死氣揸返考場。

但老豆竟然同我講,當年佢第一次考車,好撚緊張,跟住見到考官俾資料佢對身份嘅時候,唔小心跌左張差佬證件岀黎,之後佢話個考官雖然個樣冇乜嘢,但講咗句:阿Sir冷靜啲你收返個證先之後一路考個考官就好似躁狂症咁係咁屌佢咁唔得咁唔得,之後仲踩咗一次break,之後考完我老豆以為衰撚硬啦,點知竟然pass左我當時真係屌左岀聲,未聽過考官踩咗break都可以pass到,當然點解pass 就大家明啦幸好我老豆手車本身無問題,所以無做到公路炸彈。

基本上我聽老一輩講,只要個考官係咁狂屌你依樣嗰樣,就十成有九成都pass雖然我唔知依加仲有冇依個潛規則

世界不嬲都唔公平,希望嗰位師兄下次會暢通無阻,唔好俾考官吹毛求疵
點解pass?
驚左佢當時身份掛
係連登都聽過唔少絲打比人踩break照pass
真唔真就唔知啦
比60分你啦,唔洗重作
係咪得香港地先係咁
我講大話既話我爛賓周有愛滋
只要個考官係咁狂屌你依樣嗰樣,就十成有九成都pass
從來未聽過呢樣
同埋考官會屌人架咩
我果陣考車,個考官係考試既過程除左話前面向左/右/直行,基本上唔會出聲,合埋本簿又唔會即刻mark你衰乜
會 你手車真係超屎/差啲發生意外就屌
但又好多學牌自稱手車好好,唔講以為係車神,之後俾佢好彩 Pass 到,出到去就覺得自己識踩油,手車好撚快,轉頭就瀨嘢,但瀨嘢後,當然又多多借口,永遠自己無問題,手車是全世界最掂
其實我都未試過學車嗰個就有
遇到依啲正正常常就好
老老豆豆,我懷疑樓主煽動他人憎恨差佬 係咪報得國安
舊年代我老豆細個揸開大膽車可能因為佢之後揸大貨車做運輸,手車就算穩雖然我依啲連車牌都冇,講岀黎冇說服力
即刻縮返帶返個頭盔先,呢單嘢擺明係個考官有問題啦其他人無錯
跟本係個人決定 你話有扭頭 官話冇 …
你考一百次都可以肥你
你係車內冇cam ,考牌官100% 啱

俾你推得翻結果 , 再考一次
咪話沒有1.5米距離 …
就算馬路一部車都冇 都一定搵到一個原因 ,
一個轉彎過線 又可以肥你
講計咩
但道路上有cam 架嘛?如果真係唔怕嘥時間嘥錢,可以玩盡佢睇晒cam 架車有冇真係犯錯
道路上有 車內有冇 ?
哦 你冇扭頭 ..
車尾有冇cam ? 你轉彎尾轆踩晒界喎
有個行人係你盲點位諗住行出嚟 你竟然冇留意…
咁講到尾確實佢可以玩野架一係對佢客氣啲,一係佢玩野玩得多,俾好多個投訴就仆街
到時上門拉人發現你老豆無做過警察你就大獲
如果係依樣我又唔驚,因為佢真係做過
咁都同樓主講既好大出入
咁時代進步我諗班新考官都斯文啲,可能我老豆遇到嗰個係老屎忽掛
我行錯路比人踩brake 最後pass左
就前年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞