非本地高息債研究所

85 回覆
5 Like 14 Dislike
即係冇錢還,新債還舊債?
_ 係最安全嘅環境先玩基本上填乜都得

唔係所有高息債都會違約,而識分析d 債就可以減低風險,回報豐厚。
債係最安全既環境先玩
股係最安全既環境先玩
匯係最安全既環境先玩
女係最安全既環境先玩
係最安全既環境先玩
比你揀要到期收返本利,定係提早換新債
2023債都係一樣,我揀唔換
2023債現在已call,等收錢
新債roll舊債,好基本
將部份2024債roll後d
不過去到10.5%,成本太高
睇清楚數簿至買
唔係求求其其睇個yield就買
仲有呢講既債係公司債,唔係衍生產品
公司要老破買左common stock一樣係清零
secured bond都仲可能有骨執,如果公司仲有資產
ib default係no action, 即係唔換等到期
2024債應該都會提早call
亦所以愈遠期嘅債
債量對息口變化愈敏感
Lm
留名

債券最大優勢都無左
係,睇佢每年要償還債務同佢每年projected net income
同埋geo有政策風險,有機會美國政府唔續私人監倉設施同埋銀行唔借錢比geo
虛擬銀行livi bank推出一年期港元定存計劃,息率達3.8厘,若以存款金額20萬元計算,一年收息7,600元。另外,6個月存款期則達3.6厘,為目前虛銀中最高息。每筆定期存款金額為20萬至500萬元以下,每名客戶的最高總定期存款額為1,000萬元。

做定期算啦
ETD啦 唔會收稅 100%落袋
有關買債券ETF計算有幾多稅可以扣

如果係買ishares ETF, 可以google QII ishares tax
https://www.ishares.com/us/literature/tax-information/qualified-interest-income-qii-percentages-2022.pdf

你會見到個pdf表
QII 全稱係
American Jobs Creation Act Qualified Interest Income
屬呢個部份既派息係唔使計算

我地用高息債HYG 去做例子,根據個表9月份佢有59.23% 屬QII
而9月份派息係0.366

即係有0.366 x 59.23% = 0.2168屬QII 唔使計稅

計稅部份係 (該月派息 - QII免稅部份)
0.3660-0.2168 = 0.1492

30%預扣稅 0.1492 x 30% (香港人/ 台灣人30%, 支那賤種10%)
=0.0448

所以實際你比稅既比例係12.24%

券商會係每個月先收足你30%稅,下年度2月份左右就會做自動退稅
以前TD係會自動做,轉左CS就唔撚識
所以最好都係用IB
你呢三張圖真係好基本下
美國corporate bond通常幾多錢入場?同埋洗唔洗PI先買到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞