非本地高息債研究所

85 回覆
5 Like 14 Dislike
小妹新開post,多謝支持

美國高息債ETF

優點:入場費低,流動性高,分散性高
缺點:稅務問題所有派息形式(dividend)實收70%,每年年尾能否退稅,退到幾多係未知數

唔想俾稅,可以用抄功課法式自己整個組合

HYG

https://www.ishares.com/us/products/239565/ishares-iboxx-high-yield-corporate-bond-etf

JNK

https://www.ssga.com/us/en/individual/etfs/funds/spdr-bloomberg-high-yield-bond-etf-jnk

直接買企業債都要收30%稅?
金融雞/宣傳雞

俾公司老細屈上做宣傳
Yield curve 收益率曲線,左上係正常情況

國債VS公司債關係

評級機構指標

ETF 派俾你係DIvidend,要收
直債係interest,唔洗收
牙同可摸耳po 埋唔同評級個定義
上面個表右手邊有
etf嘅話,ib會退番部份稅比你
Discount / Par / Premium 關係

走勢圖

唔係,我記得唔同評級有比較明確定義,好似BBB-級有0.5%機率會default
Default risk 機率

高息債,組合分散性係重點之一

Michael milken
認真一問
債券etf 個價會係咁跌
唔同就咁買債券 到期可以連本帶利拎得翻
有冇理解錯
bond ETF 會 reinvest
冇揸到期呢回事
你估錯利率/經濟週期會艇好耐
HYG 債ETF好似唔抵, 3成稅咁大咬, 4厘變3厘
有D 保健REIT 8,9 厘息, 扣完稅仲有6,7厘. 雖則個股價近期加息會跌, 但如果長線放到1年以上等到佢減息, 到時股價反彈可以賺價賺息
係 呢啲etf攞翻本金都會再拎去買其他相近年期債
想攞翻本金可以買會到期嘅債etf
有無人有係Firstrade 買直債,收個手續費好似好高。
但我唔想用ib變左無得選擇。
我依家都係用Firstrade買 但我見佢嗰個差價其實幾大
不過因為佢係離岸戶口 我就焗揀佢
好似打埋落個成交價入面,基本上唔係差太多冇留意
REITS / 高息股係會有賺息蝕價呢個問題
我買醫療類REIT, 相對穩定, 公司唔掂政府可能都會出手救, 同埋個價已經跌左好多, 差唔多去到5年前, 應該好難再跌, 賭佢出年反彈賺息賺價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞