英國銀行討論區

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Last thrusday
last Thursday
你指垃圾銀行係Chase定Hsbc定Both
岩岩先係隔離Post討論緊英國鬼無國際視野

養唔到多一間跨國銀行有國際零售業務
你明唔明,即係本土班英國鬼無需求 or唔肯試新野。海外Service providers先打唔入個市場。

有別香港,市民有需求,亦會試新野,先容納到咁多唔同服務同產品畀大家揀。
不如話調轉啦,因為新興product 吸走曬啲客
靠手續費賺錢既傳統銀行發覺冇肉食,咁咪quit 囉
有更平更好既product,傳統銀行執柒好行唔送啦

好老實,傳統銀行提供既服務,例如分行甚至phone banking
對好多人黎講係不必要
如果係日本人,我覺得佢地不容納新Service provider好正常,因為日本樣樣野都好高質,國民慣性地覺得用國貨已經最好,唔使選用海外貨。所以唔使點引入其他國家style既服務。

但英國樣樣野都二三流,我都唔明D人點解唔望下新事物,十分智障。
其實我尋日大概check哂啲high street banks 真係冇邊間有hsbc咁competitive
間間唔係monthly fee又service charge
呢度要比個special mention co operative bank, 夠膽死按% of transfer amount收費

有啲明白點解鬼佬咁鐘意crypto, 因為佢地啲banking真係一舊屎黎
係香港人banking service原本就高水平先覺得係scam
其實成個歐洲有好多方面都好停滯不前。

除左好有錢果幾個國家會使錢執靚D之外,大部分歐洲國家年年收咁撚多稅,但你睇唔到政府做過咩野令國民生活有明顯改善。
Co op牌頭好似不嬲搵笨實,聽講Co op超市特別貴過人。
黎到香港未必得

香港出名競爭大、D客畀人寵壞晒,要燒錢燒好耐先站得住腳。

外國果D公司諗住唔燒錢就成功黎到香港衰硬。
所以政府唔批新野,啲人硬頸唔用新野既係香港而唔係英國喎
請問Wise主打果個「扮匯錢服務」你覺得穩陣?
另外VB在香港真係有需要?

你走落街行唔夠10分鐘都有一堆銀行畀你用,有實體咁方便,你要VB黎把鬼
香港競爭太激烈,vb開左幾年好似冇一間賺錢
revolut有vb仲可能會掛個牌搵食
wise凈係做匯款係香港應該冇乜市場,佢rate係靚但係佢唔係bank,冇人做大額transfer。如果要免費/same day transfer,hsbc/citi個d都做到
btw wise好似同za partner 了
其實Wise果種生意模式都唔係新野,北面自古以來都有既地下錢莊都係咁樣運作。

香港不嬲都有得用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞