反應不如預期!Google 將關閉遊戲串流服務「Stadia」並全面退款

71 回覆
97 Like 5 Dislike
https://gnn.gamer.com.tw/detail.php?sn=238809

Google 副總裁菲爾・哈里森(Phil Harrison)今日透過官方部落格宣布,由於 Google 旗下遊戲串流服務 Stadia「沒有獲得預期中的使用者牽引力」,因此將做出艱難的決定,開始逐步關閉該服務。Google 表示,將退款給購買 Stadia 硬體或遊戲的使用者,服務預計 2023 年 1 月 18 日正式關閉。

Stadia 是 Google 的遊戲串流平台,於 2019 年 11 月 19 日針對歐美等地展開營運,使用者可直接透過 Google 雲端服務來遠端遊玩遊戲,支援電腦版 Google Chrome、行動裝置、Chromecast 終端裝置存取;只要能使用 Google 瀏覽器及擁有順暢的網路環境,不需購買高級硬體也能遊玩 3A 級大作。

雖然 Google 宣布關閉 Stadia 平台,但雲端遊戲串流服務目前依然是各大廠商的兵家必爭之地,至今還在提供服務的包括 Sony 的 PlayStation Now、微軟的 xCloud(Xbox Cloud Gaming)、Nvidia 的 GeForce Now 等。Google 的退出是否會成為影響業界的震撼彈,值得後續關注。

辣殺google做咩都三分鐘熱度,次次都吹到雷聲大雨點少,都係做返廣告從業員罷啦
要炒幾多人
之前自己first party studio 已摺
#killedbygoogle
MS就死牛一面頸,google就咁投機
又咁講吖
唔係佢乜都夠膽試 就冇咁innovative la
貴同埋唔夠game
簡單講就係cp值太低
人地錢多無限資金乜都試試到有樣野中就乜都返哂黎啦
不如收購steam好過啦on9仔

收購完之後就狂放廣告落去,打打下機都彈廣告出嚟
Stadia要係佢個平台買game就已經夠on9
Google Ads, 廣告公司
google所謂嘅project = 俾team lead刷cv跳槽用
諗個班無打開機
私人公司佢唔賣你點收購丫
google個個天才, 於是人人都想整新野, 唔想MAIN人地舊野
屌 google無錢嗎
競爭大,搞唔起就摺左佢放資源落其他野度
整死274樣嘢
哩個世界有錢就大曬,有咩係錢解決唔到?
佢套business model on9
你睇人地xcloud/GeForce now
一係靠自家Xbox生態 一個靠拍steam同epic
不過現階段我諗都仲係蝕住做
千祈唔好死呀 cloud gaming堅方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞