落雨天簡直係雞胎Killer

198 回覆
137 Like 6 Dislike
我揸韓仔車用原廠nexen
平時車速同距離handle得好啲
依家行咗4萬Km感覺反應仲係幾好
落雨天俾到信心
我都有啲出奇

不過夠期都係換番大廠個心安樂啲
Link埋保險咁好
香港乜柒都貴
講緊10幾年前,俾車行水我換咗4條飛勁(唔知乜嘢model),楂住部車仔行西九龍走廊,大約60-70過殯儀灣,跣到爭啲自炒。當時係天朗氣清。咁都跣,真係無得頂,自始對韓國軚無乜好感。大陸雞更加唔會諗。
但柒左,其實就咁用 topcashback 仲好

保險要凶柒佢地先肯比番原價,如果唔係你唔知既情況底下續佢會用新既價錢,明明同一部車同一個人同一地址無出過事兩年有兩年 ncd 照貴 15% 咁柒 即係每年搵過間再凶鳩佢,甚或至轉台仲好,咁轉台個啲 cashback 唔會入你袋好賤架
根本 premium 級既胎先有好表現

全世界得米仔同 Pirelli 先叫一哥,其他既一落到場都會出事就知技術係有差距

當然你一般揸既話,大廠都唔會有好大分別,但就連米仔都可以做得平點解唔揀米仔

上一部 corolla 明明部車都十幾年我照掟 350 鎊換晒四條新既 goodyear 四季胎,行左唔夠 2000 miles 就放左架車,肉痛

但啲濕鳩印度佬四季胎都要 250 鎊四條,朋友你返去印度食蕉啦,我米仔計完 cashback 仲有時又送高壓水槍 (值 75 鎊) 或濕鳩車 cam 40-50 鎊,其實唔會差得多。

只係一落雨時四條米仔 cross climate+ 比到你信心,touchwood 飛 a406 啲 flyover 落斜彎未試過冼胎,仲要唔覺啲人話四季胎食油,我部 1.2 偈既電油車仔照做到 48MPG = 一升行 17km
當你超越左對條呔既恐懼, 你會開始欣賞條呔
佢會強迫你要有一個良好駕駛者應有既心態同思考, 又會時不時0係呆悶既駕駛時間俾到你最接近高速下推頭撞車既刺激
最重要, 呢種刺激完全可以0係合法車速下達成
我呢家都尊稱佢做老師
軚既問題只建議 potenza sport, F1SS, SC7
71RS濕地唔撚掂
飛勁係日本牌子泰國制造
我一路以為係泡菜牌子
心態問題
大把的士巴士用緊雞呔同大陛呔 (條呔面寫到明"公交專用")
戈啲車喺條馬路一日行10幾20個鐘
如果關條呔事就日日已經炒車啦
然後實會有柒頭衝出黎話的士日日炒緊啦
柒頭又唔識諗下的士嘅數目同喺路面嘅時間比例
最重要係有幾可你見到的士炒車係因為條啲唔咬地而甩尾炒
8成以上你見到嘅 case 都係鳩cut線 衝入泥地呢啲on9行為完全都唔關用雞呔事
香港大把傻人揸車當賽車咁 又唔知自己條呔極限喺邊咪炒囉
外國揸車 = 代步
換呔 = 好似超市買野咁常見
大把人唔會追款這名牌 求其揸入鋪頭換就係
冇乜人會突登揀話乜靚呔
咁講佢地一早死撚晒了

如果你有研究過路牌限速係點得出黎嘅話更加會知係咩一回事
簡單啲講係有人做測速拎戈條路啲車通過速度嘅數據平均值
再打返少少折頭 (例如通過車輛嘅平均值係 90kmh,路牌就會 set 80 kmh)
即係大把人都過到冇問題
如果有條撚樣賴地滑過唔到
你話佢手車係咪要反省下多過條呔事? (或者超速又唔認 )
F1A6
連狗都入嚟
燈粒LM705
dunlop sub brand
巴打有冇報過其他,佢叫唔叫平
你仲用唔用米仔先?

身邊都多人屌米仔甩皮,好快收皮
真係好快甩皮 唔會再用
你想連囝一齊做孝子?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞