我今年三十歲,是否一定要結婚?//《將要》(2)

202 回覆
158 Like 0 Dislike
POST 1:https://lihkg.com/thread/3118923/page/1

零、楔子

「你年紀唔細……仲唔結婚係想點呢?返工搵得嗰少少,留喺屋企食米,你知唔知你所有表妹都結婚啦?」母親說。

「下個月,我再畀多啲家用你啦。」盧冰擺擺手,只攤坐沙發。

「你賺又唔係賺得多,加咩家用,攞嚟還債好過啦!我只係想你快啲結婚。漢仔唔好咩?你哋到底拖乜嘢?」

盧冰心想:母親,我實屬不孝女兒,年歲已經三十一,卻未能像別家女兒一樣成為妻子或母親,都不知在等什麼。個個都說,香港思想開放,女子灑脫獨立,固然是的,然而人們仍為孤身一人的女人投以同情目光,說這是剩女,仿佛婚戀是唯一歸宿。

這座城正在衰落,她為什麼一定要找個人生活呢?與他數算社政的敗壞,真能令日子更順意麼。

可惜她不可以找一個人,無償地為她們家拿出幾十萬。

「我哋會㗎啦,仲計劃緊。」她只好說。

「我都唔求你生小朋友吖……只係想你穩穩定定,有個人錫咋。」母親仍然喃喃。

盧冰不得不擺出唯唯諾諾模樣:「知道知道。」

實在,她倒不是不想結婚,大學時期也會迷糊地擁著夏和希說「非君不嫁」;她只是和陳之漢之間,好像沒有愛情。沒有愛情也可以結婚嗎?如果可以,她心急什麼呢,他日真要憑婚紙出入餐廳,再在大街上捉一個人去往民政局也不遲。如果不可以,她此刻的惆悵,又顯得太可笑。

「唉、唉,我都七十啦……」母親又抱怨。

///
多謝巴絲支持出到第二個post啦!
好快結局
鍾意嘅話可以幫忙推一推、正皮、留名

POST 1:https://lihkg.com/thread/3118923/page/1

樓主IG:@chingceciii 張羨青
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
留名
LM
支持!
LM
有心人巴每次開Post都極快手
感謝支持!
同樓上位巴打同秒留言但無第二
留名
新po留名
LM
lm
新post留名
新post留名
癲 你哋都極快手
Hello
發現貓鼠搖嘅幅度係大過牛狗虎!
咦 我有冇認錯
你上個post留言嗰陣,好似仲係P牌喎??
新post lm
今晚有冇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞