有冇方法可以limit 電腦攞嘅Amp

114 回覆
1 Like 2 Dislike
5A都係燒fuse唔會跳mcb
問你跳水氣掣定mcb, 叫你影個電箱又唔撚影
正常唔會跳
係火牛 / 拖把嘅問題
冇用拖把+換左新火牛 開gta v 都係有機會跳
同一 socket插風筒都冇跳
剩係用電腦開gta v 先有機會跳
唔係一開game就跳 玩玩下突然間跳

gpu 攞電量次次開機都唔同 有時剩係攞100w左右 搞到fps好低 通常要重開機先冇事
咁個真正原因比想像中復雜
唔關拖把火牛事
在一路排錯落去,就係底板同gpu 問題
因為正常係唔會跳掣
問題係你個mcb 唔關電腦事
一大排 廿幾個制 15a-60a
我間房佔一粒制- 20a
最頂大個粒-200a
但係插風筒冇事(吹半分鐘only) 插電腦有事(打機打到一半)
即係電腦既current>風筒
係人都知正常唔會跳掣 唔通正常會跳掣咩
宜家就係唔知乜嘢搞到跳
你間房全部2腳插座 冇水線?
風筒通常都寫>1000 (我屋企個隻2300w)
假設佢電腦1000w 正常點打機都唔會full load
佢電腦都大過呢個數 係咪有機會係漏電?
但佢又話屋企洗衫都會跳

利申唔識
#52 係叫你影下個箱
睇下跳咩掣
我間房用左4個 socket

iphone差電
枱燈
電腦 有水線
拖把有水線 - switch 兩個mon 上網公司嘅一個ups(冇用過 友佢插左係到)
跳一粒 only 除左個d water heater d大野外其他同一款
更正我間房係15a至啱
換左了
AFDD
有估過但冇諗到真係

冇得救
要換呢隻野
唔知你間屋租定點
換普通MCB就唔會跳

你呢隻AFDD似冇得set

AFDD係睇個電流電壓pattern去跳
應該係你部電腦打機個陣chur電時會出某個pattern而跳
用AFDD的話你老母板要換靚啲先得
pin得 此po已完
1. 換AFDD做MCB
2. 換老母板
再唔係你試下插個拖板 拖多幾個長期用電嘅野 例如係咩空氣清新機 雪櫃 個啲
有NAS有Router咪拖埋落去
插下啲長開嘅燈 或者咩蚊燈個啲

有幾多拖幾多
唔知work唔work架
AFDD detect唔到個pattern你就贏
有d咁嘅野睇pattern
感謝
可唔可以講多少少咩係AFDD
樓豬話有部UPS比佢
插埋部UPS比電腦夠時間熄機都冇咁傷
經 UPS 再拎電可能有幫助?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞