其實買樓收租煩唔煩

49 回覆
3 Like 24 Dislike
要處理好多租務裝修,同租客打交道之類咁多嘢

點解咁多人熱衷做收租佬

利申好窮 純粹想了解下
買tqqq唔使煩
因為一年365日都有錢收,實質要做嘢嘅時間只需要 10日8日
唔想煩建議買o
儲緊 雖然我而家資金好細

但就算有筆大錢我都係傾向O收息 > 樓收租

唔想煩太多嘢
巴打長和跌咁多有冇入
買樓收租點都好過你打工
做地主大撚哂
近五年都冇買過長和系,李生做生意咁叻,成日留返啲錢再發展 (aka 孤寒),點同佢玩
上緊連登問公屋仔
在15名行政會議非官守成員當中,以李國章擁逾40物業及在倫敦擁有2個物業成為「樓王」

請教下佢點樣打理40間樓
搵地產經紀一腳踢,自己唔需要理
400萬現金,依家銀行廢廢地做個定期:

1年 穩袋12-14萬

600萬俾40% 首期連稅、雜費 270萬。

出面600萬樓 租13000 左右 俾管理費、雜費扣2000

袋13萬左右。(唔計你還息,風險,重新裝修)

9成按揭偷租俾人果啲另計
即係定期唔使做,回報率仲高一倍
佢大約收幾多佣?
做定期好過啦
收租太高風險
我睇過啲租管公司好似收租金一成
求其買隻美債都屌打你收租
但係有樓先有高潮喎~~~~~~~~~
遇到租霸就好鳩煩
真係會有人拖租走數

若果你唔係合法出租,又遇到租霸,仲鳩煩
常見係收第一個月既一半租金
600 萬樓, 成200 萬息, 幾多年先開始還緊本
啲利息 ,當半價租樓

不過加緊息,

分分鐘啲息可以係出面租到10000 蚊嘅樓
煩 因為供緊所以全部都要貼最近又加稅+管理費 有次有個鬼佬租客每個月遲幾日交租最後搞到遲成個月交租最尾租都未交完中途返撚咗英國攞啲壓金來做租金 真係好撚閪

完租翻新又貴 唔想貴自己做又好撚麻煩 通常半退休業主 租客完租都係業主(同埋佢個仔)自己去返自己間屋搞衛生

完撚左租約搞完衛生之後又要擔心層樓租唔出 租貴嘅物業通常都難租出去啲 除非真係平咁樣2 3個月來又冇左幾十萬 租平嘅就相對好啲 睇你undercut 人哋幾多

好啦層樓有租客啦 舊傢俬唔要要換新 又要用錢 水渠間唔中塞1次 雪櫃間唔中壞撚咗 全部都要錢整 搵師傅整整唔撚好錢會照收整返好 第二間物業又有新野搞 除非你係十幾年前樓市爆升之前買 呢幾年買樓投資真係受罪多過舒服
搞衛生
好煩。唔好買。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞