如果公屋原先設計係靠近地鐵,貴價樓就唔應該起喺「港鐵上蓋」

44 回覆
14 Like 31 Dislike
點止啟德豪宅、私樓、公屋一條街

英治時期公屋本來就有起喺靠近MTR嘅諗法
一來方便勞動人口返工流通
二來方便老人家出入 政府主要(到今日仍然)希望並鼓勵老人家出街
依家貴價樓賣點反而喺晒「港鐵上蓋」
豪宅、公屋全部逼埋一齊
變成「共冶一爐」
都市規劃而言根本目標唔清晰 各種目標擺埋一齊奇奇怪怪
如果比我係渣fat人..
窮人一定要住遠d, 離島, 邊界, 等等....
窮無資格享受
細個吸讀書, 大個唔上進
要捱苦係天經地義
私樓先多勞動人口
一大班供供
樓主係唔係搞錯左
個規劃好清晰

向下流緊,拎曬啲錢去買樓咪要近啲地鐵站

將啲窮人有咁遠扔咁遠,反正又反抗唔到,十幾年黎基建起到嗰邊咪有份囉
公屋畀幾百蚊租仲要鐵路上蓋?
英治時期公屋不嬲都起係山上面
慈雲山,黃大仙,華富,秀茂坪
所以你係渣Fat人囉
係鬼,果時起既公屋好多係哂山頂
明明公屋主要起响新市鎮,幾廿年前屯門,天水圍嗰偏遠地區。做乜依家講到公屋一直起响地鐵站隔離???
亦都好多係地鐵站附近

由石硤尾(石硤尾邨)>
九龍塘(傳統豪宅區)>
樂富(老虎岩徙置區>樂富邨)>
黃大仙(黃大仙邨+竹園邨+橫頭磡邨)>
鑽石山(大磡村木屋區)>
彩虹(彩虹邨)>
九龍灣(啟業邨)>
牛頭角(牛頭角邨)>
觀塘(翠屏邨)
咪係
公屋班老綜廢青洗撚返工咩
荃灣線都係
大窩口邨
葵興邨
葵芳邨
荔景邨
元州邨、麗閣邨(長沙灣)
仲有最近太古站的康山花園係居屋
但山上面的康怡花園係私樓
住私樓勞動力根本一個打十個綜援新移民
公屋窮人應該最交通方便, 巴士又好黨鐵又好。 有咁近得咁近,有咁密集得咁密集。最好食塵食震動食嘈音,但有平價公共交通。不過停車場有咁少得咁少,停車位有咁唔方便就咁唔方便,仲要成日有狗抄牌同拖車。

中產就遠少少,坐公共交通隨時要轉一程車但有靚啲嘅景 同相對上無咁嘈雜嘅地段。住戶only嘅私人停車場要夠大 同開放佢哋自己組邨巴路線

冚家剷就有咁山旮旯得咁山旮旯,貪佢環境清幽免受外界煩擾。戶戶都有幾個車位係必需嘅, 公共交通隨時半個鐘一班落咗車都要行一段路。
咁一路地價行先一路方便就業唔矛盾?
港鐵d貴樓樓盤同公屋擺埋一齊?政府想點

正路應該一係地鐵上蓋淨係起貴價樓 公屋放遠啲
一係就地鐵上蓋淨係起公屋 將貴價樓搬去市郊、半山
呢個就最正路嘅設計 有錢佬搬去西貢、半山
相信英治最初MTR設計都係咁樣
但係港鐵係咁不停上蓋起貴價樓咪自打嘴巴?
呢個係當年補貼港鐵基建&營運蝕錢嘅後遺症, 無人預知到當年蝕變而家發過豬頭抦
出黎示威既都係依班人
港島線東區其他已經唔係。最多擺個街市喺下面
山上面係由山下一路上,下康同商場已經夠賺,仲要係爆山得嚟,唔使收地收樓。
荃灣線直情係新市鎮同填海,任政府起。架空低成本過港島線深隧道。你啲例子大部分都唔係講緊上蓋。葵芳同葵興站係新葵芳同新葵興花園,大窩口邨直情喺山上面。地鐵架空穿過葵芳邨,有得有失啦,
長沙灣邨係深水埗軍營,政府地梗係易畀返政府
牛頭角站係牛頭角邨?
觀塘花園大廈就係房協。啟業邨都唔關九龍灣站事啦,係啟德空軍基地。
翠屏邨咪又係近山多啲。
唔計彩虹邨,中間堆例子係徙置區同木屋區因素一樣大。而且定線上,當時同龍翔道一樣要收返九龍鄉村,爭議同衝突唔細;樂富同石硤尾站係收太子同九龍塘站要駁彌敦道,同埋穿過奧斯本軍營,以及起東鐵轉車站。
+
元洲街邨已經係海邊,一半係填返嚟。荃灣線長沙灣段唔揀元洲街就係將收樓減至最少,填海地自然同政府提供屋邨係天作之合。
南昌同青衣站咪一樣俾屋邨包圍,東涌站都有。
+
另一個因素就係建築,蛋糕樓有商場基座連住宅上蓋一體管理。加上機場快綫站又係機場城市,市區登機要成個體驗同配套。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞