連登有冇INFP毒撚

181 回覆
44 Like 17 Dislike
我直情叫INFP 做連登型人格
個人建議其他INFP小心narcissist
INFP實在太易被narcissist操控,特別係發展未成熟嘅INFP
借位分享小小個人經歷

自己細小小嘅時候,曾經有過一個narcissist嘅伴侶
當時我仲係個發展唔夠成熟嘅INFP,我嘅思考模式係:
有爭執一定係雙方都有問題>反省自己+思考對方有冇問題

但對方從來唔覺得自己錯,有問題出現,總會將錯推落我身上。
而我亦因為呢點好唔舒服,好多時我會嘗試反省自己有咩做得唔夠好,都唔理解自己做錯D乜

所以,當narcissist堅稱自己無問題,一切都係我做得唔夠好
我會覺得好委屈,同時亦因為諗極都唔明自己問題係邊,而感到更委屈。
因為我堅信「有問題一定我都有做得唔好嘅地方」,而不斷努力從對方角度思考,但我發現我無法理解

呢段toxic嘅關係,維持左一段好長時間,
身邊好多人表示無法理解,點解我可以同個咁嘅人一齊咁耐,如果係其他人應該一個月就分手
我覺得基本上都係得INFP先會嘗試企係narcissist嘅角度諗,忽視自己

我後來慢慢認真,理性思考返呢段關係,我發現咁多次嘈交,基本上都係佢問題

補充多小小:我唔知果位narcissist係咩型人格,佢過於扭曲toxic嘅成長環境導致佢係個narcissist,相信無論佢係咩MBTI人格,都係個發展唔健康嘅MBTI人格。
INFP好易同情呢種人,並被呢種人肆意利用。

我一開始係無思考過佢係個扭曲嘅人,只覺得佢身處個咁嘅成長環境已經好努力。我選擇大愛地努力理解唔同思考方式嘅人。
希望令佢感受到愛。但最後我發現,我的確令佢感受到愛,然而我從來無係佢身上得到過一丁點愛。
試過最長手機入airplane mode個幾禮拜
中間只係whatsapp老母通知佢自己無失蹤/無危險
INFP
Infp-A留個靚名
同你個case好似,我對上一任就係咁…係散左清醒返之發現其實大部分時間都係佢個邊出錯

我上一任性格好惡劣,但當時我思維模式會係個種諗左自己有無問題嘅人嚟

好好彩散先真係再認識返自己
勁中
個個都話自己infp啦 反而e開頭就真係小聽
INFP一定係做SUP
係因為連登多infp
我依家男朋友係ENFJ 有時覺得佢好外向好攰 成日都陪佢去party 我淨係想摺埋 上網睇infp同enfj係golden pair
有次佢對我做左好過分嘅事,我開始有種「同唔到呢個人行一世」嘅想法
然後,我沉澱自己一個幾月左右,先正式同對方分手。

一直以黎,段關係都係處於「我好害怕失去佢」、「我唔想分手」
而對方可以肆無忌憚冷暴力,講過分說話傷害我嘅狀態。

反而去到我清醒,決定分手果一刻。
對方一開始依然係不屑嘅態度,但當佢意識到真係會失去我,就成個態度180度轉變,變成佢要挽留我。
然後情緒崩潰咁話我知「其實佢知道所有野都係佢問題,佢知道自己一直以黎都對我唔好,佢唔想分手」
但我當時已經思考得好清楚,自己唔可以再同佢一齊。
慶幸自己識得深思熟慮,所以決定好就冇再心軟。
唔知點解對文字好敏感,人哋sd個message都會猜度佢係嬲定係唔嬲,定係冇心情 etc
ISFP 留名
平時覺得同啲唔熟嘅人social 得耐我就好辛苦。我好中意出街玩,好中意去唔同地方玩唔同嘅嘢。但我一時就一係好唔想出街,閂埋門自己一個做自己嘢。
我多數都唔睇,我覺得真心想認識一個人,而用ig 個啲認識太表面。如果我想知佢啲嘢vice versa,不如直接面對面交流。 同埋佢哋啲野係比咁多人睇嘅,唔係直接比我睇,即係我唔理都得啦。
係…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞