深夜限定心事台 (600)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
答左
身邊冇乜人俾我分擔下啲心事
所以係到留言擺一擺低 放下負
最近幾年個人轉變好大
同ex分手兩年 到最近先開始move on到
佢令我改變好多 由以前咩都唔睇 唔上心
到依家咩都想嘗試下 接觸下
發掘咗好多自己內在嘅興趣
好想身邊有人可以分享下
奈何呢兩年自摺太多 圈子越嚟越細
得返10令個中學同學係有keep住contact

今年年頭呀爸又走咗
雖然同佢關係唔係話特別好 又唔係話差 係感情好冷淡個種
但我知道佢係真心愛個家 只係唔識得表達 因為識嘅嘢唔多
到依家不時都會諗起佢臨終前嘅樣
每次諗起心都有啲拿住拿住
有啲對佢唔住 因為我唔似其他同齡嘅人生活咁多姿多彩
讀書又唔係話特別好 雖然係佢臨走前一兩年都入咗大學
叫做了咗佢嘅一個心願
不過自己呢一兩年真係太頹廢
相反身邊好多朋友都大學畢業 開始返工 各自有自己生活
我就好似停滯咗咁

自己患咗強迫症十年 係好返好多 但都係困擾住我嘅生活
強迫症呢個病就似我一直同自己鬥咁
但每次都係輸俾自己一啲無謂嘅執著
一直放低唔到

最近身邊好多朋友都開始出社會 有自己嘅人生方向
有自己想做嘅嘢
我唔係冇 我想做嘅係歌手 中學開始一路有學唱歌
但香港要行音樂呢條路好困難 風氣又麻麻地
想出國 又冇勇氣同衝動出去
除咗返工返學 日日就係屋企hea 面對呀媽真係好慚愧
覺得自己係到浪費緊時間咁 好冇出息

不過我又唔係完全悲觀嘅 慶幸嘅係自己一直都有堅持住做自己想做嘅嘢
冇隨波逐流
只係不時就會好迷惘
唔知自己嘅堅持有冇用
呢句真
做邊個動作先!
10幾個同學都唔算少
我一隻手數得晒
如果唔係有ig 一個都冇聯絡
基本上同我中學同班既
呢幾年都冇見過
見親都係其他班(波友)
人生就係奮鬥既過程
如果你真係想達到理想,令人生無憾
順境逆境都好,都要有意志奮鬥下去
係奮鬥期間,可能有人陪你,亦可能成條路得你一個行
到你成功左,可能冇人會為你高興
但呢一切都係為左自己而去做
值得既,就休息完之後,繼續行落去
行得慢又好,行得快又好,總之唔好停太耐或者放棄就得
人生得一次,If not now, when?
我開始掛住佢啦
點解佢唔再理我呀
會唔會欺騙小妹
返左啦
hip thrust!
我個心冇位呀
返歸
的確 可能成條路都得我一個行
而且呢一切本身就只係為咗自己去做
又真係唔一定途中要有人陪 有人肯定
自己覺得值得與否就得
多謝你
但無論如何 我都會堅持落去

隔離條毒撚坐咁撚埋做咩
想痴下你啲仙氣
比心機,首先好好生活,積極去做想做既野。勇敢行多幾步,機會要自己去爭取。人生有高山低谷,今時可能係低谷,但冇低谷又點突出高山有幾高呢。
同埋以你個理想為例
有時有啲目標,係你達到左之後,可以再去搵新方向/目標

長遠行音樂路係一回事;
成功創作+出版到自己唱既歌係另一回事
兩者方向同質異貌

不過前者係要一路經營,亦唔保證成功
但成功左既話,你將來成為大眾文化既一部份,可以享受成就感
然而,到最後都總要有淡出輝煌時候,難離難捨,急流勇退

後者雖然好短暫,但起碼比你係音樂界同埋音樂史入面留下蹤跡
成為音樂歷史記憶既一部份(即係起碼會有人留得你某隻歌)
幾時到1000
sorry你太正 忍唔住要卒個龜頭
多仔到
我抱你返
sorry lol(*≧ω≦)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞