ES NQ 期貨討論 (2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
sell the news buy the rumors
係時候入小小long 等開市反彈
Buy 核彈rumours 好似聽落去幾奇怪下
Things that doesn’t kill you makes you stronger
唔炒股了 今晚飛去歐洲掃撚晒啲罐頭同碘片先
睇佢地都係班有心學睇圖既人
幾好學
加入圖表派是條不歸路 慢慢教

以前之所以學係因為輸過全倉50%以上嘅錢 明明已經係炒緊正股 唔撚順氣走去買咗千幾蚊書睇 而家賺返有突 知識改變命運

而家都有keep住睇書 但已經係睇教博奕心態 技術分析就冇乜再掂 仲未解決到好多時會坐唔定問題 可能同性格有關 發現學完你明個道理都未必應用到
所以除左技術 我都有講埋我自己既注碼控制 風險管理技巧
交易者思維 等等既野
指標開始REJECT 有SIGNAL
炒正股 本金細過50萬美其實唔使理落幾多注 炒權重all in就係

交易者思維要夾性格 感覺係學唔到
有地下室咩
再飛去澳洲
誅巴有無咩書推介?呢排想認真有系統咁學點trade
咁又唔係既
養好習慣都係好重要
某程度上都係紀律既一種
冇紀律 幾多本都冇用

不過我都係分享返我既心得比佢地參考下
呢方面最後都係要自己去調節到適合自己性格既系統
你見到英鎊咁樣既走勢

應該就今星期內見短底

而美元最後一沖應該就差唔多完
除非台海有事 先會上多浪

所以控制好注碼
唔好追得太深 隨時準備反手

如果真係核戰/打台海三大指數真係穿月線布林下軌就應該分段入貨
想問前兩日 個個話破前底就抄貨
前底真係咁重要? 勝率好高?
況且標普/納指都未破
今晚已經反彈緊啦 仲等前底 慢慢等啦

而家加息消息影響大 但加息實際對實體經濟影響未出到來

出年先來料 今年仲可以日日做波段短炒

今日盤前已經滿倉多倉左
唔貪心,走一半保底等3800再入
路紙派又大勝
比多次你都係錯過

Gel 撚爆先
仲有得跌 放心 星期五只會係極短底
一定有得跌嘅 但唔會一下到底囉

邊次熊市唔係幾次上落

上兩星期咁跌法

加埋而家咁多空倉 當華爾街係大慈善家
佢滿倉左 大市只要出乎意料 連登財經台又少一個人
識轉身就得
食到短浪 轉身快
無乜問題既
Amzn appl S&P 比多錯過 (一兩日)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞