綠置居2022 售樓處拍烏蠅 息魔嚇怕綠表戶:要我揹一身債咁點算?

205 回覆
81 Like 8 Dislike
我諗應該係支那人加埋家暴
所以當樓市下行冇得炒
所謂剛需就一夜消失

超哥仲柒吓柒吓搞緊百日維新造地大計
依家唔使啦
300萬都唔洗都冇人想要。睇黎香港樓價要gogogo了
唔講以為連登淡淡受訪
又黎都市傳說公屋停車場好多靚車跑車,公屋有錢過私樓
懂的就懂
最近淡淡好興奮 take over個場
房屋台最多就係公屋人士,每日都好肉緊樓市升跌同息口
頭幾水係

依家仲係唔係
你唔講埋鐘意食廢氣都一流

係交通迴旋處同停車場隔離

行去馬鐵又遠
今次綠置居好似冇呢類間隔
依啲「怪物」真係用嚟交數 公屋單人根本唔會買

拎去比白表買好過啦
屌咩 梅窩都有得賺

統計綠置居平均賺2球 手持綠表根本=政府派錢比人
技術性/策略性離婚
因為綠表撚係交緊2000蚊租
錯啦
綠置同普通居屋個呎數都係跟私樓

得公屋(租) 係用可用面積
因為本身綠置居就係公屋
所以1人單位比例係多

房屋委員會表示,綠置居概念是將合適的公共租住房屋項目轉作發售用途,單位設計和面積與公屋標準無異。

房委會回應傳媒查詢有關綠置居2019計劃面積問題時指出,項目最細單位室內樓面面積約14.1平方米,與公屋一至二人單位一致。

房委會並指,室內樓面面積與《一手住宅物業銷售條例》所定義的實用面積不同。實用面積包括單位的圍封牆,而室內樓面面積則不包括。
你睇售樓書啦
有講係用實用面積計

https://www.info.gov.hk/gia/general/201903/07/P2019030700658p.htm
房委會發售房屋時會提供按《條例》定義的「實用面積」。二○一六年「綠置居」先導計劃推出的新蒲崗景泰苑,面積最小的單位的「室內樓面面積」為14平方米,而售樓書上所載的「實用面積」為17.8平方米。至於「綠置居2018」的長沙灣麗翠苑,面積最小的單位「室內樓面面積」為14.2平方米,而售樓書上所載的「實用面積」為17.1平方米。房委會於今年底發售「綠置居2019」項目時,將在售樓書上列明該3 696個單位的「實用面積」。此為過往推售資助房屋項目的一貫做法。

今期售樓書, 都係寫明跟私樓《一手住宅物業銷售條例》第8條計算
狗宿邊會有180 呎
就算新申請兼唔識上網
樓下屋邨辨事處都有表
洗乜山長水遠去觀塘碼頭隔離拎表
又唔近地鐵
都係唔益你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞