綠置居2022 售樓處拍烏蠅 息魔嚇怕綠表戶:要我揹一身債咁點算?

205 回覆
81 Like 8 Dislike
新一期供綠表戶申請的綠置居計劃,房委會宣布申請日期是9月29日至10月12日,今天(22日)起派表及開放申請網站。今期3個新屋苑分別是油塘高宏苑、粉嶺清濤苑、馬鞍山錦柏苑,41折推售,售價由75萬至271萬元。如綠表買家付5%首期計,最平3.75萬元首期即可上車榮升業主。
綠置居派表首日,在房委會觀塘建生廣場的綠置居售樓處,早上9時許罕見「拍烏蠅」情況,記者觀察約1小時,到場市民僅寥寥數人,場面極冷清,以往居屋派表人流暢旺的情況竟不復見。

▲ 綠置居今天首日派表。

居於油塘一公屋單位的黃太稱,一家5口料很大機會申請今期項目,盼搬入高宏苑。惟她明言綠置居單位太細,400多呎的單位也未必能間做三房間隔,家中兩名子女剛升讀大學和讀中五,需要私人空間,「自己而家都有地方(公屋)住。綠置居咁細,唔夠住,都無誘因搬屋。」
對於美國聯儲局再加息0.75厘,會否影響供樓計劃?黃太明言擔心「接火棒」,雖然單位售價已調低,算是抵買;但她強調要做好加息預算,有心理準備每加一次息,供樓支出就要多付「三幾百蚊」,「但如果居住質素無改善,真係無謂要我揹一身債啦,對嗎?」
今期綠置居預計第四季攪珠,明年初揀樓。

不愧係公屋戶有遠見
連登啲公屋仔都好鍾意上屋台發表高見
加公屋租金就解決到問題,加到$7000一個單位。真係冇錢果啲反正都免租
唔買讓比我買
可惜我唔係綠表人士
錦柏苑有條小路一上就係郊野公園,鍾意行山一流
十年後又話果時乜乜柒柒係度後悔
始終都係公屋戶最識諗最識計數
綠置居要用租緊既公屋換
今時今日拎到租既公屋,都真係好撚窮先拎到喎
綠表喎 本身住屋公屋 進可攻退可守
減價囉
派表
住返公屋好過
On99
本身有綠表,一早已經有抽2022居屋,有個選項順手抽綠置居
點會有人上黎攞表
你太忠直啦

香港低端人口報細入息同資產就換到間屋,點解唔博。
未計蝗蟲有幾層樓喺支那,落黎抽公屋渡假。

呃公屋嘅人真係多到你唔信
轉左玩法,上次抽唔中既會自動再抽唔洗去交表交表係第一次抽
因為唔會特登去個到攞表者
識人係上市公司腦細 老母有公屋 簽左衰仔紙 用佢老母名抽到何文田上幾年既新居屋 最後成家人屈入去住 度縮到
公屋戶都唔買,諗住買私樓果啲點算
自住唔計
轉左警察宿舍都唔益你啦
接近500尺200幾萬
邊有人上去拎表㗎
又無示範單位睇
又無樓書無價單
上去托咩
帶頭細過二百呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞