PhD 過來人分享 心得(7)+集中討論區

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
我知呀 佢地教finance 正職係寫code做research
我表姐話有料就出黎對客唔好係間房到成日對住幾個mon
想問下
如果ug pg 都係屬於fintech/ cs
咁如果我想phd 讀business/文科 得唔得
同埋大學多唔多pt phd?
呢d人講多無謂啦
business finance可能係嘅
但stem field嘅話
算啦 夏蟲不可語冰

btw 教書只係prof嘅一小部分 你想教書做lecturer啱你多啲
咁大個人仲聽表姐講點點點
你話你女朋友講嘅都仲好吖
表姐喎?同你過人世吖?
諗清楚講嘢嘅人乜份量先
吓吓睇人哋嘅評價太重都唔係咩好事
呢d人先最垃圾,以為做ibank就好巴弊
但通常做到咁上下嘅唔會咁cocky
係唔鹹唔淡嘅先會
佢地係大我20年既
細個屋企人過去外國做野,多數係佢地照顧
所以大個咗都有同佢地update我近況
同我最熟個位真係有d家底
佢話30歲左右讀完PhD 發現拎住個PhD冇工作經驗係好難搵工
所以入學術界
首先phd唔係包生仔,

正常phd畢業搵教職係難過去industry好多,所以你呢個case有d奇怪

不過搵工都好視乎係咩國家畢業/field/同埋個program top唔top
做學術可能仲見得多「客」
睇咩PhD,STEM新少少嘅field好多時industry好肯請master/PhD grad
工程Bachelor留名
依度有無工程PhD大佬嘅可以傾吓
話說已經準備好隨時開新post比大家
有嘢想加落置頂可以趁宜家講我加埋
所謂長輩講嘅嘢都係唔好太認真聽
唔係話輕視佢哋經驗
而係你睇太重都冇用
佢哋嘅經驗個時代背景同你差太遠
Context都未必啱用
Anyway你自己想行學術就要意志堅定
識個讀Zoology 既師兄做咗一年volunteering 先有field ranger 做
好多同學已經轉讀stat
PhD 過來人分享 心得(8)+集中討論區
https://lih.kg/3184191
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞