PhD 過來人分享 心得(7)+集中討論區

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
network 先緊要
文理都係
而家個prof 叫我地
I want you all to talk to ppl
dont waste the opp.
不過academic 同ind cv係唔同
前幾日interview 個interviewer 話我d work 好fundamental
undergrad 2.9gpa fail佐5科 一樣有hku msc offer.
最後跟翻fyp老細讀Mphil不過要自費,成績太差學校唔批scholarship.
依家係美國phd第一年.
成績差唔緊要但係你要打動到老細點解要相信你能力係ok就得 一係就自己俾錢 唔洗老細funding應該有老細想要
最後就係 今年有幾間U提高佐phd門檻 undergrad gpa3.5 同埋undergrad學校有straight regulation,goodluck.
有時d idea 就係咁出黎
據我所知hku cityU 今年係admission department話事,cu同ust都仲可以prof話事。

我覺得其實係冇洗底呢個講法 Prof.一定知Mphil/Msc好容易拎高GPA,interview都係會問你點解你undergrad gpa咁差 咁你就要比個有說服力嘅解釋 同埋msc/mphil期間要有output俾Prof.睇 e.g. publication/involved projects/ skills 說服佢你有能力做嘢

同埋我係Mphil唔係Msc 期間有publications 先搵到phd.

Last but not least 唔建議0經驗嘅人走去讀phd 一黎好難搵到好嘅pi 二黎唔知phd可以有幾chur有幾辛苦 好容易頂唔到 我做reseaech做佐三年覺得自己算係well trained,但係黎佐美國讀phd第一個月已經覺得好chur

Only for engineering,其他科唔知
二線engineering year2覺得還好,未算好chur,但係老細不斷表示可以放break但係我冇乜地方想去
Ching 你ug係唔係Ust ? cga2.9都算太差?
cgpa 2.9 +fail5科 仲唔算差?
gpa如浮雲, gpa 2.88 grad去左報phd都有U收
咁要睇你報咩program嘅
其中一間flagship state u (野雞) phd program. 我覺得運氣+有research exp 緊要D
據我所知hku cityU 今年係admission department話事,cu同ust都仲可以prof話事。

我覺得其實係冇洗底呢個講法 Prof.一定知Mphil/Msc好容易拎高GPA,interview都係會問你點解你undergrad gpa咁差 咁你就要比個有說服力嘅解釋 同埋msc/mphil期間要有output俾Prof.睇 e.g. publication/involved projects/ skills 說服佢你有能力做嘢

同埋我係Mphil唔係Msc 期間有publications 先搵到phd.

Last but not least 唔建議0經驗嘅人走去讀phd 一黎好難搵到好嘅pi 二黎唔知phd可以有幾chur有幾辛苦 好容易頂唔到 我做reseaech做佐三年覺得自己算係well trained,但係黎佐美國讀phd第一個月已經覺得好chur

Only for engineering,其他科唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞