輕小說 & 漫畫綜合討論區(12) 睇得曬先好買

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
呢本無web

我唔記得咗究竟係邊一個會員大力推薦呢一套作品,我唔知你係邊個,但係容許我喺呢度感謝你,因為我幾鍾意小惡魔學妹。

我認為呢套嘢最差嘅反而係個標題,小惡魔學妹呢個名真係非常之趕客,可能只係我嘅感覺,但係我一聽「小惡魔」呢幾個字,只係諗起啲陳腔濫調嘅套路,但出奇嘅係,其實我覺得呢套作品當中,小惡魔呢個元素其實係非常之少,而且呢套書更加花好多時間去講述除咗小惡魔學妹以外嘅兩位女主角。

而我覺得最可貴嘅,係呢本書裏面嘅三位女主角,佢地本身嘅背景,同埋佢哋同男主角之間嘅故事,都係有啲令人耳目一新嘅感覺,而且亦都唔係可以三言兩語就解釋晒佢哋同男主角之間嘅嗰種微妙嘅聯繫同感覺。

而另一樣好嘅,係呢三個女主角並唔係單純嘅競爭對手,而係有啲相輔相成,唔同女主角之間嘅互動同差距反而可以凸顯出唔同角色嘅性格。

我諗我可以挑剔嘅,係開頭嘅時候第一本並唔係寫得太好,男主角同小惡魔學妹相遇嘅故事有啲夾硬嚟,而且我覺得一開頭嘅時候更加應該花多啲時間去講吓小惡魔學妹同埋男主角嘅關係同互動,但係佢就太快去講男主角同其餘兩位女主角嘅故仔,可能中間夾多半本至一本嘅內容可能會比較好。

但除此之外,我覺得呢本書講嘅人物互動,係呢排我睇嘅書當中比較精彩嘅一套,你想鍾意睇呢種類型嘅故事的話,呢本書係非常之好睇。
惠b我地成功了
我宜家先知京阿尼縱火事件

聲之形
紫羅蘭永恆花園
冰菓

有冇人知條友做咩要縱火
死左30幾人,
靈魂人物都死晒
gg
有啲好奇巴打你嘅經歷
好似係脫宅咗一段時間最近先入返宅咁
推多個入坑
最近推極都推唔郁
有誰規定了現實中不能有戀愛喜劇

感覺好似成日同路人女主有d似?
致敬?似日常 類似多d

有冇巴打可以指點下
見到有人介紹

和你戀愛什麼,應該是不可能的

有冇人屌過
睇過,經典一對一戀愛故事
述事上感覺扎實,無嗰種速食的「一章愛上他」情節,本篇兩集由相遇講到高中畢業完結,感覺上唔拖泥帶水。

基本上劇情唔算新鮮,有讀過現充女vs邊緣男類的其實都係嗰啲嘢,但我覺得劇情唔怕舊,對男女主角的情感描寫夠充份就好睇。兩個人其實只係普通、日常會出現的高中生,佢哋有嘅問題可能讀者都會有,擺脫近期輕小說的戀愛設定,重回輕文學類戀愛的初心。如果對時下速食戀愛類感到沉悶的可以一試。

最近好似出咗中文版上集,唔知幾時出埋下集
我以前係睇譯版,都想買返中文版
不要停下來
我反而覺得似果青
睇到一卷最尾未

封面唔錯 已訂 12號出 推薦
訂埋4卷未
小說基本上只買電子版 漫畫就實體多
電子書好似唔計銷量㗎
行一轉信和 戀愛光譜又出新
有冇咁好賣
4話 特裝
但下一本應該冇咁快
要等埋動畫出
而且日本9月先出5話
唔該巴打

今晚屌一屌先
久違過海睇完戲去一次信和
打算買返拖油瓶7同8先知原來仲未出8
抄天使果本相親第三集都幾多貨
有樣嘢唔記得咗講
因為佢本身個結構係上下集
所以上集個完位係幾突然唔好太介意

作者後記都有講
係冇辦法之下勉強分「一本文庫的分量」嚟出
拖油瓶8就快啦
好似今個月尾
聽講學生會開始拖所以諗住出埋先一次過睇
要出水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞