(崇俄撚話普京發大達)8月俄羅斯聯邦預算赤字為3450 億盧布

65 回覆
27 Like 2 Dislike
俄羅斯為了籌集戰爭資金,祭出跳樓價吸引中國及印度等能源買家,導致8月能源收入跌至14個月來新低,重創財政,8月俄羅斯聯邦預算赤字為3450 億盧布(約台幣1794億元),連續3個月赤字規模達到1.36兆盧布(約台幣7072億元)。CNN唱衰,隨著軍費開支上升,俄羅斯財政缺口會越來越大。

俄羅斯天然氣公司表示,儘管歐洲的天然氣價格仍然不低,但自今年年初以來,俄羅斯對歐盟和英國的天然氣供應量下降 49%,這導致俄國8月油氣收入剩下6720億盧布,降至去年6月以來的最低水平。

加上軍費開支擴大,俄羅斯財政壓力沉重。根據俄財政部近日公布的數據,俄羅斯的財政盈餘幾乎消失殆盡。6月份財政赤字約為1210 億盧布,7 月赤字約為8930 億盧布,8月雖縮減支出,赤字仍達3450億盧布,這使得前5月累積的國庫盈餘1.5兆盧布,暴減至8月底的1370億盧布。

CNN引述德國國際與安全事務研究所研究員Janis Kluge的看法稱,隨著軍費開支增加,克里姆林宮的財政缺口可能會變更大。俄國最初計劃今年軍費開支為 3.5 兆盧布,估計9 月份就會超過。外界預計,俄財政盈餘將在9月底被徹底「清零」,國庫轉盈為虧。

崇俄撚話 普京賣油賣天然氣發大達, 唔驚西方制裁
普京打呢場仗真係on9到, 打到賺錢變蝕錢

1. 普京+俄羅斯高官放係 歐洲既幾千億財產被凍結
2. 全世界經濟制裁俄羅斯, 未來俄羅斯經濟都唔會有起色.........最慘係俄羅斯人無得買 IP 呢D外國貨
3. 每日燒緊2億打仗開支
4. 大量戰機, 武裝直昇機, 坦克, 裝甲車, 軍艦被打爆, 損失又係天文數字

仲有中共扣押左俄羅斯 1000億唔還

其實普京近呢兩個月連續令九名俄羅斯富貴「自殺死」就知咩事
就係俄羅斯國庫唔掂, 要割佢地既錢填數
其實獨裁者 最好就係安份守己, 做下土皇帝, 日日吃喝玩樂, 屌女就算囉
係都要衝出來柒, 搞死自己
其實獨裁者 就唔關心百姓性命

但對於佢地來講, 最大損失係錢
普京打場仗打到無左幾千億, 呢個先係致命點

如果場仗打得嬴, 但要死一百萬俄羅斯人, 普京都好樂意咁做
家陣最慘係無左幾千億仲要打唔嬴
你估淨係呢個月蝕錢咩
俄羅斯家陣被制裁, 只會未來繼續蝕落去

原本佢唔打仗, 可以齊齊賺大錢, 日日同成班富豪, 高官晚晚開派對都得
但佢家陣打仗打到個個月蝕錢, D高官又無左幾千億, D富豪又要「自殺死」, 被普京充公身家去填數, 可以填得幾耐??

真係自己拎來衰
難怪中共唔打台灣
應該係無錢打

俄佬發大財
中國歷史發生過無數次,出一個敗家仔就夠
佢都留哂名 成手好牌
十年間清哂零
習總用十年清零

普京用半年清零

普京勁好多
就算想打, 無錢都打唔起

類似 崇偵咁, 崇偵夠想出兵收復遼東, 但無錢打唔起
賣多d油比大陸
唔驚
講起就扯火
以前中共年年送錢比俄羅斯, 家陣中共見你打敗仗, 扣你一千億唔還

最威梗係隋煬帝
秦二世, 宋徽宗, 唐玄宗, 晉惠帝 ,漢靈帝

示範如何一手好牌打成爛牌
covid 果陣感染數 死亡率都全球最高
又整埋d 無用既衛星5號疫苗
似想分散民怨 最尾就搞成咁
你有福,今世有機會俾你親身見證下,兩個敗家契兄弟。
全世界疫苗都無用啦

最好係玩共存, 當佢感冒咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞