Polaroid 買SX-70 定Now+ 好?

34 回覆
1 Like 1 Dislike
SX-70 型加方便帶出街,但缺點係ISO低同貴

Now+ 就多啲野玩double exposure等等,但好大舊
SX70用玻璃鏡頭,仲要單反設計
NOW+膠鏡頭,用app對焦
now+ 係膠鏡?上網睇都好sharp
睇你會唔會室內用多
sx70要配外閃
但佢手動對焦會好好多
手動對焦係好吸引。我要室內幫女友影
配多個mint外閃囉 好似1k有找 唔怕out focus比條女屌
Polariod d相紙質素激到你嘔血
勸你唔好買
Sigh … 女友睇完Polaroid 個 IG 就不能自拔
咁你準備再賣返出去
揾部6x6 改背
Fuji 又點睇?
咁咪仲貴
如果富士玩正方相紙都幾靚吖
起碼富士啲相紙有保證先
如果特別少少lomo 部instant square都幾好
多少少budget可以揀mint果部SF70
Ching 仲貴過Polaroid
Polariod 一盒相紙$180 得8張
如果lomo果部應該同SX-70價錢差唔多?
Fuji啲色一定係正常好多
對温度嘅控制都無咁嚴苛
同埋光線嘅寬容度都係Fuji大好多
簡單啲來講成功率高好多
反而Polaroid就一定要交唔少學費

但Polaroid嗰種顏色同感覺真係Fuji取代唔到
Fuji出嚟嘅感覺係現代好多
但Polaroid好有Vintage味
呢一點我覺得就算你拎咩鏡頭改機都係取代唔到
但係如果揀得SF70
俾多少少錢已經可以買到部polaroid 120改機
不過當然啲嘢要自己日本買返嚟
同埋要自己搵師傅改
以我所知所有新出嘅都係膠鏡
不過Polaroid相紙本身有少少Soft特性
(都係因為咁所以有啲柔膚效果)
所以你睇出嚟個分別未必咁大
純粹唔想用Polaroid 啲相紙咋
色水好難控制都算,上面有人過夠vintage
最憎佢有啲白色一絲絲嘅紋又或者有鬼影成22蚊張相唔好咁離譜吖
Polaroid 120 都係改instax wide架
sx70好易壞
搭單問Polaroid 450有無人可以改到可以用其他相紙
俄仔野
係呀女友就係鐘意Polariod 啲色
有邊部新機可以用classic嗰種600相紙?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞