安心出行針卡一定要save入app?

95 回覆
17 Like 8 Dislike
呢啲情況拗嚟都冇用
俾你拗贏入到去食分分鐘俾人加料
直接走人算
不嬲都可以紙本
佢唔俾你入咪頭也不回唔食囉
不嬲都係分開
唔俾入咪走
因為紙本可以係假,借人的,佢又冇權查你身份證。
但安心出行裡面張針卡冇可能做到假。
餐廳有呢個規定可以減低好多黃手足借人地張針卡入舖頭食野。
做法合理。
私人地方佢要你跳part舞先俾入都得
針卡唔一定要入落app,但有冇呢啲所謂防疫法例,佢都有權唔畀你入私人地方。

所以,喺度開名,畀多啲人知道佢哋咁支持防疫,為間餐廳著想,避免去食嘢,減低佢哋感染風險!
啫喱貓 啫喱貓 我要吃了你
佢俾你入, 但餐廳私人原因唔做你生意

咁樣咁唔係針卡問題
第二句「但安心出行裡面張針卡冇可能做到假。」個邏輯係點的?
低能,借得紙本針卡,點解電話就唔會係借人?同一張針紙,紙本可以借人,嘟咗入電話就借唔到畀人?你知唔知自己講緊乜?

咁都話做法合理,仲敢叫人做「黃手足」?
依家啲餐廳驚撚到hihi
有次去等外賣都要我scan
入針卡落安心出行就係用紙本個code嘟 條友根本唔知自己講緊乜
直頭要1823表揚下
唔好以為大段野就有道理先得架
無啦啦又黃手足真係借刀都醒啲

總知法例講到明安心可以唔落針卡
入食肆可以出示紙本啦
依家唔俾紙本入就唔撚合理呀
防疫撚係咁架la
餐廳加多樣奴隸撚
只要唔涉及種族歧視之類嘅問題,任何商戶都有權拒絕某啲人士入場幫襯。
例如某啲西餐廳或者會所不接受客人著短褲入去一樣。
懲罰呢啲商戶最好嘅方法就係唔幫襯,而唔係求佢畀你入去畀錢佢賺
其實佢呢都冇講要唔要 安心出行。
我都想知好耐 疫苗通行證 係咪等於 安心出行? 我連去政府到 政府人員都答唔到我 佢話唔知 籃code 就算啦
之前做節想去街市買餸都一樣唔比入
最後無買到
佢地先唔會為左你呢句去冒風險畀你入 一陣有鑊係要佢咩架
本質就係啲餐廳任人魚肉
我嘟完入去坐低 有差佬嚟到我show部乜都冇嘅電話一樣係罰錢停賽
餐廳自己唔發聲抗議 另一邊就向弱勢嘅食客抽刃
做得仲多過政府要求咁限制他人自由
俾條法例佢睇睬你都傻

香港人就係賤
佢唔可以嘅話咪打電話去投訴
好尊重飲食業員工
但你呢句鄙視晒所有侍應
做法好合理,趕走客、生意差都好合理👍🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞