安心出行針卡一定要save入app?

95 回覆
17 Like 8 Dislike
話說一直都用飛行模式安心出行app+ 紙本針卡
近呢一兩日 某啲餐廳都話我冇save 針卡入app 所以紅碼唔俾我入
咁我都即走 冇入去

Check 翻食環署 其實我係可以用紙本針卡
咁呢啲餐廳其實係咪冇權唔俾我入呢?

https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/events/covid19/vaccine_bubble_faq_general.html

其實係,不過餐廳啲人on99又怕比人罰
頭先開埋食環署個指引俾佢地睇,佢都覺得我9up,下次係咪要報埋警先得
唔一定
我都係分開
其實唔洗拗
法例係就係咁寫
但佢真係有權拒絕你入去
我都分開的,無問題既,但現在政策日日變,餐廳驚奶野,所以寧願要客咁做,就算少你一個客都無所謂!
我都試過畀個濕9侍應喺門口大大聲話 你未更新個app
唔同佢嘈食第二間算
下次想試吓咁答

「正常如果你係有根據食物環境衞生署按第599F章就餐飲業務發出在2022年9月8日至9月21日的指明期間(下稱「指明期間」)適用的最新指明及指示,安裝最新版本「驗證二維碼掃瞄器」(4.4.0 或以上版本)即可辨識「疫苗通行證」二維碼是否符合要求。程式會顯示驗證結果及發出相關音效。縱使顧客或訪客未有使用更新版本的「安心出行」流動應用程式而其疫苗接種紀錄仍顯示為「藍碼」,或只持有紙本「疫苗接種紀錄」二維碼,「驗證二維碼掃瞄器」會區分屬「紅碼」或「黃碼」的人士,而顯示為「不准進入」畫面及發出警示聲號。

而餐飲業務處所及其他屬主動查核「疫苗通行證」的處所負責人須更新「驗證二維碼掃瞄器」流動應用程式至最新版本(4.4.0或以上版本),並繼續在其處所使用「驗證二維碼掃瞄器」流動應用程式。如果你拒絕驗證我嘅紙本針卡,我有合理理由懷疑你冇按照食環署最新指明及指示,更新驗證二維碼掃描器流動應用程式至最新版本,而我則會向警方聯絡,舉報有關嘅懷疑。」
臨走可以同佢講 抵你做死一世侍應
利申好尊重飲食業嘅員工 只不過有啲人真係揸住雞毛當令箭好戇鳩
Blacklist 曬呢啲濕鳩餐廳就岩啦
“無問題 我會幫你同公司反映返
但你而家要入去就要update左個app先”
私人地方點會冇權
咁即係間嘢唔使入 可以直接走
我都試過拎張電子針卡比佢睇,佢都一定要睇到張針卡係安心app到先比入
我朋友一早入左餐廳,之後見我入唔到餐廳就成班人一齊走左
我條女想拎返條列出嚟同佢講
我都同條女講如果佢睇得明就唔會係到大大聲咁唔畀入啦
齊齊表揚強制出示「藍碼」的餐廳
https://lih.kg/3132564
紅碼入餐廳喎 犯法過喎
叫佢報警啦 做咩咁好心包庇你「紅碼」叫你走就算
此紅不同彼紅
佢係紅係冇入針卡嗰隻紅
同中招嘅紅碼係兩回事
我知你知佢無用過喎 最簡單叫佢報警拉人
啱,唔報正契弟
間餐廳係佢既就算你有藍碼都可以唔比你入
唔報警即係唔支持政府啦 可以報国安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞