512 GB OR 1TB 14 pro

77 回覆
4 Like 21 Dislike
其實256就夠

$3000買幾個drive都夠啦
又咁講,cloud 你當係分期付款咁等你唔使一炮過課$1700

我個理念係,你買1TB 機都唔係終生係你,手機有壽命,有啲人好彩用到四五年,有啲人唔好彩用到半年就死機 (人為又好、天意都好),你總有一日要換機,到時又再課金,咁你就可以計下你換機嘅密度除返咁多個月,呢個就係你每個月花喺手機嘅「營運成本」

所以我話係見人見智,無絕對嘅抵或者唔抵,如果你有信心用得多過兩年唔壞唔死,唔使再課金換機,咁咪1TB 抵玩。不過$78/月 呢個價係2TB,又唔係512GB,咁所以又未必可以直接比較
再嘈叫你死肥gay佬
非 詩用好耐
如果同128、256咁每級都只係差$800真係唔使考慮,依家係有啲掙扎
256唔係唔夠用,只係more is better、much more is much better
點解要人買俾你?
成日拍片好快full
所以一年$800 放五年已經要$4000 唔扺
放十年已經要九千幾
如果你鍾意影相,除非你日日插電腦backup, 如果唔係,本身部機幾大你都要買iCloud 做backup, 你到時買1TB, 影咗5xx gb 相一樣要有買2TB icloud back up 相。咁不如一早買2TB icloud, 仲可以同屋企人幾個share 用,有咗icloud 後,你部機256gb 都夠擺6xx gb 相嘅壓縮版。
1TB 是否真的太冇必要?如果加drive
256真心夠? 佢4800萬鏡 同埋有時去街見到好靚既天空想影靚少少
中意影天空同靚相 只係依兩者價錢有D遠 係唔知抵唔抵姐 不過都會買來backup 咁係咪512夠玩?
咁可能真係要1tb先夠 預長用
影天氣影景多
睇你每次可以backup 之前既容量夠唔夠你拍
真 計一計512超唔抵 一係256一係就1tb
256點抵法 除完36蚊1GB
都岩姐 差成幾千蚊都買到部中階機
你計咩
係都(10199-9399)/128咁啦下話
點解唔係 price/GB?
用256

屋企有幾隻1tb Samsung t7 ssd
128同256一樣spec架喎 價錢分別在於gb
點會計成部機價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞