Top Gun 壯志凌雲 湯告魯斯獲頒榮譽海軍飛行員 正式成為美國海軍

202 回覆
365 Like 6 Dislike
聽聞海軍航空兵嘅技術好過空軍
因為 take off land off 都只係喺航母上
難度大好多
夾硬作
廢時有手尾跟
次次戰爭都係咁 PTSD都係韓戰越戰之後先重視
top gun不嬲係navy招生片黎wo
五角大廈有份審批劇本架
公民有監國義務
人哋憲法亦都寫明公民係有武裝革命嘅權力
有有咁勁?
咁Topgun台前幕後都應該畀總統同軍方授勳,
甚至全個民主世界引要向佢地致敬
Top gun 特色嚟

第一集當校園片仲好淡化冷戰色彩

越戰後軍方好頹,要啲偶像片幫吓手
坐艇果度有幾句對白特登強調自己係海軍
美軍識玩喎!
洗唔洗又等廿年拍 top gun3?
就係太偶像化太多情情塔塔唔似個軍人囉
今集好明顯刪減好多愛情部分 著重返事件同dog fight
成件事嚴肅咗
你唔講都冇為意
以前老竇有一副 金色框太陽眼鏡,好似戲入面佢地戴個種
呢二十幾都唔敢戴出街
而家終於唔使比人笑老土喇
咁姐係完全係你個人主觀感受覺得佢有污名化
湯佬後生做邊套唔會偶像化姐, 唔偶像化生於七月四一早拎到影帝啦人地
同埋第二部刪愛情係因為無人想睇2個五十路談情渣
陸軍rangers個班好似有派駐過敘利亞同阿富汗?
唔係點會導演講兩句羅斯福號就調頭俾個靚位你拍
可以話時勢做英雄亦都可以話英雄做時勢

一方面係自由世界國家,你問下50、60歲嘅人迷Topgun迷成點就知個影響力

Topgun2個影響力乘十應該係當時情況

仲要1986年蘇聯開始走下坡,成個國家開始停滯不前,你見到原來美國係咁熱血咁富足咁型,你都想行資本主義啦
你諗下一群靚仔海軍精英去揸最新型戰機去打仗

你係蘇聯人都會覺得自己先係壞人啦
有冇屌共產黨?
懷疑佢地而家班老屎忽 當年都係睇完top gun先入伍
’本身任何人只要努力就會成功就係美國精神‘

錯左

係任何人都有努力追求夢想既權利

唔包成功既
美國隊長仲要比美國政府通緝
係囉有果啲雪地嫁咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞