Top Gun 壯志凌雲 湯告魯斯獲頒榮譽海軍飛行員 正式成為美國海軍

202 回覆
365 Like 6 Dislike
教賜教,啫係美國政府唔係奉行美國精神?
空軍一號係咪一定要空軍先揸得
巴打有啲挾硬嚟
我覺得Topgun2已經無乜左膠元素
論劇情
都係要政府入面有d 奸角
以權謀私破壞美國精神
論現實
美國政府一樣有好多問題同矛盾
大把情況立法原意良好
執法情況糟糕
甚至立法原意都有爭議 (例如墮胎權)
屌柒政府可以話係基本動作
受眾又通常都受落
好正,用navy資源宣傳空軍
Topgun成功在預示美國將會贏得冷戰

越戰之後美國頹到仆街

Topgun呢部片重新召喚起美國精神同美國軍隊

順便宣傳自由世界嘅資本主義係富足過社會主義幾多

一套戲又可以賺錢又可以軟性政治宣傳真係勁到仆街

話Topgun係冷戰轉捩點都不為過
本身任何人只要努力就會成功就係美國精神

Topgun2就係宣傳緊呢個精神

唔知佢哋啲美國精神係咪白人應該奴役黑人
係,片中嘅美國政府就唔係奉行美國精神
Cia 通常係final boss
主角係記者/軍人/特工發覺原來任務係畀美國政府過一棟,之後就come back 送cia 總統幕僚上法庭審

Eg Clear and Present Danger

CIA 喺荷里活片入面基本上係任屈唔嬲咁濟
我撐你喎
最近兩集Mission impossible
荷里活d名導演好有個性,唔太得船堅炮利我的國
美國隊長內戰都係

代表美國精神嘅美國隊長係反美國政府嘅領袖
在某国,言論自由不重要
其實以前第一集都試過
四等人, 蠟筆人個花名唔係假㗎
Phoenix演員都話個角色本身係會有女權元素
但同真實女機師相處後發現佢哋覺得自己就係作為一個機師,同其他人或者其他性別無分別
所以最後同編劇傾完之後減左好多女權嘢
油擊暗戰
最尾如果Mav為咗救個仔死埋
會更加好睇
不過Navy同荷里活一定唔俾
不過植被唔似
同埋唔應該係太平洋艦隊handle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞