召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

222 回覆
4 Like 13 Dislike
我data structure, algorithm呢d都係自學,其實都係做project時抄抄下人地點寫,之後自己就識寫自己既野
用forloop無問題嫁,更何況你唔係高手專寫code
小學生一開始寫句子都係學因為...所以... 唔會一開始寫藝術文
有好多寫code高手堅係寫得優雅
但做BA, DA目標係解決business 問題,優雅呢d係其次,除非你目標純做programmer, 咁就要花多d時間去學寫到個program好高效率同用少d資源完成
你個問題係唔係對自己無信心咋總之完成到目標就得啦
sorry 無GitHub
咁你要諗清楚自己目標goal係要做咩先
可以係為搵工, 可以係為自high, 可以係為完成到一d task幫自己 (例如我當初用黎炒股)
你有goal之後就set d中期 milestone, 再set d細task去一步步完成, 咁你就會知道自己要做乜
一尾得個學字最後好易得個吉
真係唔好,有問題唔克服而走去做其他野咁會做壞手勢。
你會咁樣可能係因為你無project目標“必須“完成
如果你必須完成某project既話,你點都會克服佢,你就會進步。而完成project都可以拎黎做自己既cv profile, 好緊要嫁。
我自己係Jobsdb linkedin
細公司通常1打幾辛苦但接觸多D
大公司分工細但好多人hea
有辣有唔辣
人工係底d, 同有大公司19 野
但範疇同project size 黎講ok
走左去支銀做secondment
係咪仲衰過呢間野
好,我今晚都睇下先
要入襯呢兩年啦
估計過多兩年冇咁多Opening
做DA好定Pure functional BA好
本身兩樣都有經驗 唔知邊種會出路好啲
近年移民潮走佐好多人 出佐唔少空缺
你多佐工揀 公司亦多佐人選擇
但都好多人讀完bootcamp亂咁申請

睇公司 我有試過日日都要OT到9點10點
亦都有準時收工唔Chur
答唔到你未試過
tradelink 對我黎講最差嗰樣係太隔涉
跟住係放六半(唔知而家係唔係)
再到人工低
返葵興?
係咪成日都OT架? 見隔離post話間野入面好頹 唔知會唔會包埋好hea既意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞