召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

222 回覆
4 Like 13 Dislike
巴打fg?
grad咗幾年但唔係做呢行
有無人做過IBM?
chur唔chur
你做果啲應該叫DA先岩
presale 轉BA/PM。。。
Presale咪即係sales 同BA/PM條Path都扯唔埋
想問下如果無IT底入唔入到行?
自己build個sql server係自己電腦到
求其download d public data save入去,load下,做下analysis
例如拎COVID既Data練下
冇問題
見唔少non IT入去做BA PjM PdM
咁我都想試下轉行入,有無特別要求,師兄點睇呢行
呢3個Post 你自己傾向邊個?
3個Post都係三煞位 自問頂唔頂得順冷言冷語
兩面不是人既感覺
覺得BA既skill好勁
BA? 我真係唔熟呢行,唔知邊範比較易上手
3個黎講好似BA傾向入門D
唔同公司當然有唔同位
Pj Executive / Pj Coordinator etc
我自己學Python RL ML果D野全部都係靠自己諗Project比自己練黎學
一開始我pyhton係玩股票data, 做下descriptive analysis, visualization一下, 整整下就好多skill 要google 黎學, 會學到好多野
RL, ML果D, 一開始係自己寫個過三關ML, 再黎就自己寫個低能迷宮出黎Train個model自己破解, 再之後就炒下網上其他人寫個AI出黎自己玩Mario world, 再之後就自己寫個AI 玩網上日本麻雀, 全部都係自己諗 project比自己自娛
無興趣既話好難練落去, 你搵d自己有興趣既野就會玩到落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞