《周公Online》

180 回覆
31 Like 15 Dislike
陣間出文!
Ch.52—北境篇

炭治郎等人往群山進發的時候,發現了不少空無一人的村落,他們入村偵查,發現了一些馬匹和早已死去的村民們。

村民們被啃食到只剩下骨頭。

正當田信望等人提步離開村落時,炭治郎便叫停他們。

「我哋一齊埋葬咗佢哋先走....」炭治郎神情悲傷。

「點解啊?由得佢哋化咪得囉!」齊格菲摸摸自己的後腦。

「佢哋都係人....唔應該咁無尊嚴....」炭治郎說罷,就走回村裡。

炭治郎徒手挖開薄薄的積雪和厚厚的泥土。

田信望等人便與炭治郎合力,將全村的死人都葬進土裡。

炭治郎雙滕跪地,雙手合十說:「你哋安息啦....」

炭治郎等人完成善後工作時,已是中午,於是他們便在村內就地午膳。

「炭治郎,你知唔知道鬼舞辻無慘有咩能力?」毛澤東咀嚼乾糧。

「唔知道....因為我只係見過佢一面咋....」炭治郎咬了飯團一口。

「咁你一定認得佢,如果佢出現嗰嘅話,同我哋講。」易蘭打開了一罐啤酒。

「大家要提高警覺....因為我哋唔知道會喺邊度撞到鬼舞辻無慘....」田信望撕開軍糧包的包裝,從面拿出一條口糧棒:「希望我哋喺搵返番現實世界嘅路上,唔會遇到佢....」

眾人沉默了。

「所以我哋要加快速度!」齊格菲一口就把肉乾吃掉。

「呢條村入面唔係有馬咩?攞晒啲馬咪得囉!反正啲人都死晒啦!」齊格菲指著仍在馬廄裡的馬匹們。

炭治郎一聽,馬上出言反駁:「唔得!雖然啲村民死晒,但係我哋唔可以攞佢哋嘅財產!要將啲馬放走!」

「我知你好心!但係喺處理緊要嘢嗰陣好心,就係好心做壞事!」齊格菲從腰囊裡拿出另一塊肉乾。

「齊格菲你講得啱!」伊之助站起來向齊格菲舉了個拇指。

「炭治郎,我明你意思,但當務之急係要搵番去現實世界嘅路,我相信你喺現實世界裡面係有對你嚟講重要嘅人。」龍文君一口氣就將一瓶「寶礦力」飲掉半瓶。

「我同阿望佢哋都有,所以唔好俾啲小義去影響大義。」龍文君說。

炭治郎見龍文君之言頗有道理,便聽從齊格菲的意見。

午膳過後,炭治郎等人便前去馬廄取馬。

炭治郎等人安好馬具後,就上馬趕路。

經過一個下午的路程,炭治郎等人抵達群山之下的森林前。

由於即將入黑,炭治郎等人便在森林裡紮營。

炭治郎等人起了一個火堆並且圍著它坐,然後就享用晚膳。

晚飯過後,田信望說:「大家輪流守夜,一有咩依郁,就叫醒晒訓咗嘅人。」

於是炭治郎等人就開始討論如何分配崗位,最後炭治郎和田信望自動請纓,做第一更的守夜人。

炭治郎和田信望在火堆旁抽出兩枝燃燒中的柴枝,作照明用。

炭治郎二人圍著營地的外圍走。

炭治郎用他超靈敏的嗅覺去偵察有沒有「鬼」的氣味。

田信望一直將左手放在「壓切」的刀柄上。

就在二人一組的輪更替換下,很快就去到新一天。

炭治郎等人吃完早飯後繼續上路。

就在進入山路的時候,炭治郎等人就下馬,牽馬步行。

那時,炭治郎突然嗅到一道未曾嗅過的氣味。

「好特別嘅烏鴉氣味....!唔屬於呢個世界同現實世界....!」炭治郎到處張望。

擁有超強聽覺的善逸,亦都聽到未曾聽過的聲音!

「係烏鴉!」善逸望向聲音源頭的方向。

「但唔係『鬼殺隊』嘅烏鴉....」善逸一直望著同一個方向。

田信望很快就察覺到炭治郎和善逸的異樣,於是便問:「炭治郎、善逸,有咩發現?」

炭治郎停了下來,回答說:「我聞到一陣好特別嘅烏鴉氣味....」

「我都聽到烏鴉嘅聲。」善逸說。

田信望等人亦停下來。

「烏鴉姐,有乜咁出奇姐。」齊格菲說罷,提步繼續走。

「唔係普通嘅烏鴉....係....」炭治郎登時想不到合適的形容詞。

「咁就繼續行啦。」易蘭亦提步走。

炭治郎和善逸見同伴們不在意,便把烏鴉一事藏在心裡。

炭治郎等人在黃昏的時候抵達山腰,並且找到一個山洞,他們就進去休息。

「好在有個山洞....如果唔係今晚要食風。」齊格菲拍拍雙手。

入夜後,山上的寒風越刮越大,溫度亦直線下降。

呼嘯的寒風吹進山洞內,教聽者全身哆嗦。

炭治郎等人很快就建造出一個火堆取暖。

火光照亮了整個山洞,令炭治郎等人可以看清楚洞內環境。

炭治郎等人圍著火堆坐,並且拿出由村民奉獻的水、糧,互相分享。

在用膳的過程中,炭治郎等人互相交談。

「炭治郎,點解你同善逸仲有伊之助先殺到『鬼』嘅?」毛澤東問。

「因為我哋身上戴住『日輪刀』,『日輪刀』係由喺陽光山上不斷吸收陽光嘅獨特礦石整出嚟。」炭治郎握緊「日輪刀」的刀柄。

「可唔可以俾我睇吓?」易蘭問。

炭治郎二話不說,直接將自己的「日輪刀」傳給易蘭。

易蘭接過「日輪刀」後就拔刀出鞘,細看一番。

「好刀。」易蘭將「日輪刀」還給炭治郎。

炭治郎將自己的「日輪刀」放在膝旁。

「你哋越講我就越㷫烚烚!」齊格菲興奮得咬緊牙關,站起來高呼:「真係好想同鬼舞辻無慘打啊!」

「仲有本大爺我!」伊之助亦站起來。

齊格菲和伊之助互相對望一眼後,就彼此走近,擊掌大笑。

「係喇,齊格菲大哥你嚟自邊度?」炭治郎問。

「我?『艾澤拉斯』!」齊格菲向拇指指向自己,語氣相當自豪。

「『艾澤拉斯』?」炭治郎一臉好奇。

「嗰度係一個好正嘅地方!乜嘢都有!但就係成日都要開片咁解姐。」齊格菲雙手叉腰。

就在那時,善逸突然聽到洞外有動靜,膽小的他以為是鬼舞辻無慘來到,於是便站起身來,跑到炭治郎身後躲起來,大叫:「鬼舞辻無慘啊!佢喺出面啊!」

炭治郎等人一聽,先是呆了一秒,然後全部人馬上拿起武器,站起身來,面向洞口。

一個高大的身影逐步進入炭治郎等人的眼簾。

炭治郎定睛一看,發現來者並不是鬼舞辻無慘,而是一個碧眼啡髯、身穿厚衣的大漢,那大漢雙手分別拿著圓木盾和短柄斧。

「以眾神之父之名,殺晒你哋....!」大漢語音未落,就衝向炭治郎等人!

待續
全容重複咗
內容重複咗
Ch.54—北境篇

炭治郎等人輪更守夜,到日出之際就趕路。

炭治郎等人不吃不喝,用了半日時間就登上山頂。

在山頂上,炭治郎等人發現了一個白色的帳篷,帳篷頂上插住了一面寫著「周公Online」的白色旗幟。

為安全起見,炭治郎等人亮出兵刃,包圍了帳篷。

伊之助和齊格菲擔任先鋒,衝入帳篷!他們穿過帳幔後,發現帳內有一個禮物盒。

「恭喜!你哋發現咗一個秘密補給點!」一把磁性的女聲在伊之助二人的耳邊響起。

伊之助二人認得出是初到遊戲世界時,指導自己的磁性女聲。

「吓?」伊之助丈二金剛摸不著頭腦。

「話之佢啦!我哋攞咗嘢先啦!」齊格菲說罷,便轉身大叫:「大家快啲入嚟啊!」

帳外的炭治郎等人馬上走進帳內。

齊格菲在同伴們的圍觀下,拿起禮物盒,並且打開它。

禮物盒內有一枚雙筒望遠鏡和一瓶粉紅色、外瓶是心形的抗魔法藥劑。

田信望和龍文君一眼就認得出眼前的抗魔法藥劑。

「係『魔水』!」田信望露出驚訝的表情。

「『魔水』?咩嚟㗎?」炭治郎問。

「係可以令使用者免疫所有魔法效果,係頂級嘅裝備!」龍文君回答說。

「估唔到呢個世界裡面居然會有埋『魔獸信長』啲裝....」田信望拿起抗魔法藥劑,用難以置信的表情,仔細地觀察它。

毛澤東拿走雙筒望遠鏡,說:「借嚟用一用。」

毛澤東說罷,便走出帳篷,去到崖邊。

毛澤東先是俯瞰山下的景象,再用雙筒望遠鏡仔細地看。

毛澤東發現山下有兩個相距甚遠的村落,但都是空無一人。他往遠方望,看到一大片樹林和連綿不絕的山脈。

那時,炭治郎等人走出帳外。

毛澤東將自己所見的都告訴同伴們。

「睇嚟嗰兩條村嘅人好有可能俾鬼舞辻無慘轉化咗....」悲傷的炭治郎低著頭說。

「咁即係我哋距離鬼舞辻無慘好近....」田信望輕輕地呼了一口氣,繼道:「潤之,仲有無其他路?」

毛澤東再觀察山頂附近。

「無....只得落山呢條路....」毛澤東垂下雙臂。

「即係我哋要同鬼舞辻無慘....」善逸那顫抖的聲音顯出他內心的恐懼。

田信望環視四周,再望向同伴們。

田信望先是來個深呼吸,然後說:「取易捨難,一於同鬼舞辻無慘打過。」

「我唔想死啊!」善逸失控驚呼。

「收聲啊你!」伊之助輕力敲打善逸的後腦。

「落山。」田信望說罷,就帶頭下山。

炭治郎等人都不吃不喝,用了差不多半天的時間就成功下山。

由於天色漸暗,炭治郎等人在距離自己最近的村落裡休息。

炭治郎等人搜查整條村,發現村內的神殿足以容納他們,便進駐其內。

炭治郎等人將馬匹們安置在有水和糧的馬廄裡、在神殿內建造火堆後,就開始吃喝。

龍文君仔細地觀察神殿內部,看到神壇上一尊雙手持著鎚的神像,底座刻著「索爾」二字。

「原來啲鬼佬係各處鄉村各處神....」龍文君說。

「有神又點?咪一樣輸俾鬼舞辻無慘。」易蘭說。

炭治郎等人吃完晚餐後,就安排守夜。

炭治郎和田信望依舊為第一更的守夜人,他們一左一右,在神殿大門後埋伏。

去到深夜時份、準備換更之際,炭治郎和田信望聽到門外有打鬥聲,而且越來越響亮。

田信望連忙叫醒所有睡著的同伴,而炭治郎就來個深呼吸。

「係人嘅氣味!同尋晚嘅奧丁手下係一樣!但係點解會有一個人係唔同嘅?」炭治郎心想。

神殿內的所有人迅速醒過來,聽完田信望的簡述後,紛紛拿起兵刃旁身。

除了善逸。

「鬼舞辻無慘啊!」善逸突然大叫,眾人即刻望向他。

「收聲啊你!想俾人知道呢度有人啊!?」易蘭衝向善逸。

「救命啊!炭治郎!」善逸衝向炭治郎。

善逸跑了數步,就被易蘭攔截,再被其一記手刀打暈了。

「炭治郎,你個friend係咪....」龍文君用蔑視目光望向善逸。

炭治郎沒有心情回答龍文君的問題,因為他嗅到越來越多的「鬼」!

田信望跑到炭治郎身邊,問:「係咪鬼舞辻無慘?」

「唔係,但我哋要出去幫手!有一個人俾奧丁嘅手下圍攻緊!」炭治郎一臉緊張。

田信望思考了數秒,便回答炭治郎:「好。」

田信望說罷,就與炭治郎一起打開神殿的大門。

神殿內的火光照亮了其周圍的土地,一個全身上下穿著紅色木製甲胄、頭戴一頂紅色的鹿角頭盔以及持著一把十文字槍的男子,進入了炭治郎等人的眼簾。

「哦,原來有埋伏....」男子望了炭治郎等人一眼,再望向奧丁的手下們喝道:「咁就啱喇!一齊上啦!」

「等陣先!我哋係嚟幫你㗎!」炭治郎高呼。

然而田信望和龍文君定睛一看後,就認得那男子。

「『真村』!?我係『織長』啊!」田信望高呼。

那男子轉頭望向神殿的那一刻,奧丁的手下們趁機攻向他!

「小心啊!」炭治郎高呼一聲後,衝向奧丁的手下們,使出「水之呼吸.參之型.流流舞」!

瞬間看到「破綻之線」的炭治郎雙手緊握刀柄,施展如流水般靈活的步法!

奧丁的手下們的注意力全在男子身上,乘虛而入的炭治郎在人群中左穿右插,教他們人頭落地!

然而這一個動作,被男子盡收眼底。

「好流暢嘅動作!」男子心裡驚嘆不已。

殺敵過後,炭治郎納刀。

男子把十文字槍插在地上,向炭治郎道謝後轉身面向田信望和龍文君。

田信望和龍文君向男子自我介紹。

「原來係『織長』同『濃姬』!我姓梁,叫俊川!大家可以叫我『真村』或者『真田』!」梁俊川笑著說。

「『真村』你有無見到其他『信長英』?」龍文君問。

「咁就無喇,但係我就見到幾個自稱係咩『LOL英』嘅人囉。」梁俊川頓了一頓,繼續說:「佢哋就喺前面條村咋!要唔要見吓佢哋?」

「好!」田信望說罷,轉身向同伴們高呼:「大家放心!係自己友啊!」

呼嘯的寒風聲壓過了田信望的聲線,於是毛澤東等人便走出神殿,去到田信望面前。

田信望將梁俊川一事告訴毛澤東等人。

毛澤東等人皆同意會合。

炭治郎等人合力製作出一個大火把,由梁俊川拿著並且帶頭。

伊之助走進神殿,背起仍在昏迷中的善逸,然後跟上同伴們。

待續
認真比個建議,不如你重新開過個post,我諗因為啲人之前真係等得不耐所以放棄再追你個故(例如有時你話嗰日出故,但過咗兩三日都冇出到,啲人本身由期望變到失望,成日都係咁,後來咪唔再睇你個故)

但你重新開過個post有個好處,首先新post可能會多啲人見到,第二就係,你已經寫咗唔少段落(但都係得幾頁,你自己睇下有幾多讀者),你重開post,就算係post返一樣嘅文,咁都可以穩定返出post個時間,又可能吸引到新嘅讀者
認真比個建議,不如你重新開過個post,我諗因為啲人之前真係等得不耐煩所以放棄再追你個故(例如有時你話嗰日出故,但過咗兩三日都冇出到,啲人本身由期望變到失望,成日都係咁,後來咪唔再睇你個故)

但你重新開過個post有個好處,首先新post可能會多啲人見到,第二就係,你已經寫咗唔少段落(但都係得幾頁,你自己睇下有幾多讀者),你重開post,就算係post返一樣嘅文,咁都可以穩定返出post個時間,又可能吸引到新嘅讀者
啲人無興趣,我開幾多個新post都無用
主要因為你成日話出文又唔出,先漸漸失去興趣

你包裝到好似一個新故,定期穩定咁出文,係會嬴返一啲讀者
順其自然啦 反正我只係想完咗個故去
凌晨出文
大家預凌晨三點 事關趕工中
多謝支持!
Ch.55—北境篇

炭治郎等人很快就抵達另一條村子。

梁俊川帶炭治郎等人走到其中一間小茅屋門前。

梁俊川拍了數下門,高聲地說:「大家!我帶咗幾個自己友過嚟啊!」

應門的,是一個頭戴牛角盔、上身赤裸的年輕人。

「歡迎你哋!你阿叔我叫艾高!」艾高的語氣令炭治郎等人聯想到中年漢。

「入嚟啦!咪喺門口食風!」艾高說罷,就轉身走到屋內的火堆旁。

炭治郎等人入屋後,看到除了艾高之外還有三個人。

一個是拿著由真霜冰晶打造而成的冰結長弓的少女。

另一個是將魔法拱頂門當作盾牌的中年漢。

最後一個是將由真冰所組成的巨大棍棒倚在牆身的少年。

席地而坐的炭治郎等人逐一自我介紹。

「我叫Ashley。」Ashley那冷冰冰的語氣與人產生一種距離感。

「你哋叫我Mark叔就得喇。」Mark的笑容為室內再添溫暖。

「阿輝。」阿輝那敷衍的態度顯示他對炭治郎等人不感興趣。

「好喇,大家都自介完,係時候同大家講吓我同艾高佢哋嘅情況....」梁俊川「咳」了一聲後,說:「我同艾高佢哋路中相遇,之後組隊,跟住仲發現咗一個城寨,入面啲人好好,收留咗我哋。點知就喺尋晚,城寨就俾一班同正常人無乜分別嘅喪屍圍攻,啲喪屍見人就咬,我同艾高佢哋點殺都殺唔到啲喪屍....由夜晚打到出太陽嗰陣,啲喪屍一俾太陽照到,先至灰飛煙滅....」

「但係好多人俾佢哋食咗....」Mark那張充滿自責的臉容,令炭治郎鼻酸。

「之後我同艾高佢哋一齊善後,順便行出城寨,睇吓附近仲有無喪屍,去到天黑嗰陣,我哋就搵到呢條村,就入咗嚟休息,之後奧丁啲𡃁就刮到嚟....我初時以為係自己友,點知我一行出屋,佢哋就即刻郁手...」梁俊川說罷,就來個深呼吸。

「咁睇嚟,有好多好似我哋呢啲屬於唔同世界嘅人,入咗呢個叫做『周公Online』嘅世界....而奧丁就淨係針對我哋呢啲人....」田信望摸著下巴,一臉認真。

「咁又點解釋嗰啲喪屍?」阿輝望著天花板,語氣輕挑。

「嗰啲唔係喪屍,係『鬼』。」炭治郎說。

「『鬼』?」Mark一臉疑惑。

炭治郎拿出自己的「日輪刀」示眾,說:「唔用我手上嘅『日輪刀』斬頭,係殺唔死佢哋。」

「咁佢哋點解會出現?目的係咩?」梁俊川問。

「佢哋係得到一個叫做鬼舞辻無慘嘅『鬼』王嘅血液,先至變成『鬼』。至於目的....好對唔住....我仲未知....」炭治郎回答說。

「咁即係話....只要我哋搵到鬼舞辻無慘,再殺死佢,就唔會再有『鬼』嘅出現?」梁俊川反問。

「無錯。」炭治郎的雙眼透露出濃烈的殺意。

「『鬼』嘅問題就有解決辦法喇,咁奧丁呢?」Mark問。

屋內所有人頓時陷入沉默。

艾高率先打破沉默:「挑!怕乜撚姐!剁晒佢啲𡃁、迫到奧丁親自出馬咪得囉!」

「既然無得避....」龍文君來個深呼吸後,說:「唯有應戰。」

就在那時,一直在木箱裡的禰豆子突然爬出來,在眾人面前由女童身高變成少女身高。

禰豆子的美貌瞬間就吸引了冷酷的阿輝。

「Hello....」阿輝向禰豆子打招呼。

禰豆子望了阿輝一眼後,再走向自己的哥哥,用抓緊炭治郎的左臂。

因為禰豆子並不習慣成為焦點。

「大家放心,我妹妹唔會傷害人。」炭治郎微笑著說。

眾人當場接納了禰豆子。

「咁嘅話,即係我哋要喺度過一晚?」齊格菲輕輕抓了頭頂數下。

梁俊川嘆了一口氣,回答說:「無計....事關城寨離呢度好遠....」

於是眾人便達成共識,炭治郎等人前去另一間較大的茅屋裡休息。

待續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞