有冇人隻貓口水臭

108 回覆
7 Like 3 Dislike
我淨係睇到前面果包d 牙腳果個位紅
我淨係睇到前面果d 牙腳果個位紅
我隻貓差唔多5歲,最近帶佢洗牙+食左抗生素,消炎藥(唔係for口腔),跟住就無曬口臭同牙肉腫脹問題
本身佢有冇口炎,定淨係有牙石果d

牙石+牙肉腫脹(無膿),不過都應該有炎症
個陣d 口水好酸臭
可唔可以分享餵開/餵過咩牌子?我隻貓有少量牙石,都想畀佢食吓
買過fresh is best同raw paws
Fib好d 最近試買rp 覺得佢好似出錯鴨頸俾我size唔似雞頸
希望你隻貓口腔炎情況唔會惡化,我隻貓仔1歲大已經因為口腔炎要mok晒d牙先食到野
如果佢肯食野我覺得可以唔洗剝住,除非佢明顯食少左野或者你見佢食野食食下會抓下塊面/痛,個口郁下郁下咁姐係佢覺得痛,到時先諗都未遲
原來真係有一歲仔剝哂牙
呢排好似見佢差咗
一起身見到佢下巴濕鬼哂
不過野就照食
多謝你,你既資料好有用我留意下先
真係要好勤力清潔先得
我三隻貓冇一隻口臭
-
每晚噴潔齒噴霧/喂潔齒餅(懶人用)
勤力少少可以一個禮拜刷2-3次牙
我隻貓一歲幾個陣個口好臭 獸醫檢查個陣話佢好多牙石 可能由細到大都淨係食脫水肉
最後book左洗一次牙 洗唒d牙石先
宜家keep住隔日擦牙 冇左口臭問題
隻貓好抗拒我mark 大佢口可以點搞
免疫力粉成份係咩
其實唔一定要雞頸
雞翼骨都可以
我係 yt 搵資料
見到好多餵生肉既剷屎官都話主子無咩口腔問題
葡聚多醣,褐藻醣膠,乳鐵蛋白同左旋離胺酸
D牙都係好白
之前睇黃阿瑪三腳同嚕嚕都係口炎,三腳嚴重到全口拔牙,依家健康哂!
上面張圖啲牙黑黑地係咪都算蛀牙?
我隻貓啲大牙同張圖有啲似
醫生建議剝咗佢
平時襯佢心情好任摸時就要摸多d面珠,摸摸下就向橫扯開佢個口露出d牙齒,要佢習慣呢個動作嘅感覺,同埋用獎勵連繫刷牙成件事,預咗要好有耐性同急唔嚟
好我試下
有冇試過用汪喵星人隻噴劑
Ching係邊度買潔齒餅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞