有冇人隻貓口水臭

108 回覆
7 Like 3 Dislike
你地隻貓會唔會口水臭

之前睇醫生話隻貓牙肉腫,應該係口炎

但係佢勁刷得,養左兩個月仲肥左好多

有冇口炎貓過來人分享下可以點改善

係咪口水臭同有口氣就一定係口炎
狗要刷牙 貓唔知要唔要?
要 刷到就最好幫貓刷
我三隻都會用最大力氣反抗 刷唔到 唯有餵凍乾雞頸清下牙結石
我淨係餵潔齒餅但都知效果一般
口炎最終極方法係全口剝牙
唔知你隻貓口炎嚴唔嚴重
開頭可以用藥物控制 如果work就keep住食藥
唔得就剝半口 半口唔掂就全口

我其中一隻執返黎果陣 口炎已經爛到入根
依家全口剝完 佢心情同佢個樣一樣咁靚
我其中一隻蠢到仆街 唔識咬雞頸 個傻西淨係識lam舊頸佢就食潔齒零食
另外果隻識食雞頸 清到牙結右
睇醫生果陣,醫生話如果佢仲食野的話就唔洗食藥住,話食藥果排會好,但一停又會復發,叫隻貓如果唔願食野先返去攞消炎藥食

想問下你隻貓口炎果陣係咪會唔肯食野?定食量一樣但齋吞唔咬?
你d 雞頸點黎,真係街市買返黎烚定係有呢d 零食賣
如果唔係好嚴重,其實都有唔同方法改善同預防

最好咁就梗係日日刷牙
同埋可以試吓唔食乾糧,而改食其他濕糧甚至生肉
另外減少食啲容易上火嘅肉類,例如羊肉或者牛肉
最後,我之前喺台灣fb group 睇到有人介紹,可以煮雞肉薏仁羹比有慢性口炎嘅貓貓,我都煮過比貓貓食,真係少咗口臭,牙肉都冇咁紅,有興趣可以Google search下啲食譜
我果隻開頭都係用藥
當然係唔掂 次次睇完醫生 醫生打完止痛抗生素都只係keep到一兩日
係果一兩日食到野 之後就打回原形
佢口炎果陣因為都爛得好交關 開頭連貓條都無動於衷
係餓到仆街果時先食到少少 口炎對佢黎講 係食野=好撚柒痛
所以佢體重過輕 今時今日 佢六磅都無 而佢已經三四歲不過我好努力谷肥緊佢
依家剝左全口 佢食量 胃口同心情好過以前好多
以前可能因為佢個口真係好撚痛 脾氣暴躁 完全摸唔到佢 帶佢去親診所 佢死唔肯入籠 好似打仗咁
去到診所就咬傷護士 俾人備注為具攻擊性

食量依家餐餐都有食 基本上都全清
試過餵一次乾糧同零食粒粒 佢好勉強咁用龜速食到
我餵開凍乾同罐頭 佢無牙只能夠吞
pate會食得最快 tiki cat個after dark有內臟粒同肉絲 佢會食剩 我依家會加水打爛曬先餵

希望你隻貓情況可以食藥就控制到
如果唔好彩 過來人經驗係早剝早享受 全口好過半口
口炎拖得耐唔係好事
我係外國 上網訂 凍乾雞頸 零食黎 一個禮拜一次就夠
雞頸烚過 入面d骨會變硬 貓食左會對喉嚨有損傷
你想餵就買生雞頸 好似d人餵生肉咁
其實我而家keep 住餵免疫力粉比佢食,見佢乾糧大啖大啖爬落口,濕糧又秒清,胃到好到癲,都唔知佢係咪真係有口炎 但又有口炎特徵 口臭 牙肉紅
好頭痕
胃口*
聽醫生講最好 佢讀書多過我
我果隻有口炎果陣衰到口水長流 流到獸醫話佢缺水
剝左全口 拆線之後就無再流口水 係有時條脷因為無牙頂住會伸少少出黎
咁留意住佢有冇惡化先
試吓dentalbio
無計唔通同佢洗牙咩
去洗牙有咩問題?
有冇圖望下

慢性口炎唔算係常見病 成因未明
研究有試過唔同種既藥物治療
可以控制一排 但冇一樣係真係根治到
目前最好方法都係剝牙 成功率八至九成
凍乾雞頸有用? 咬雞頸會甩牙石?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞