中學教育修改教科書 刪除三權分立、法治四層次、保障人權、以法限權、香港屬殖民地、本土意識⋯

91 回覆
118 Like 11 Dislike
日本仔又篡改教科書
啱啦,已經消失咗嘅嘢仲學嚟做乜
三年零八個月講足三年零八個月咪得
姓穆條仆街仲存在? 仲可以比意見? 本身通識科個原意係好, 而家搞到奶得愈勁愈高分, 完全無晒獨立思考能力
世界上有兩種邏輯
正常邏輯同中國人邏輯
你慢慢教啦穆咀

我就帶埋細路一早走咗
自己教啦!
拉個老師
而家有好多玩抖陰嘅傻仔,佢地一定信
洗鬼讀書咩!
尤其讀法律系
熟讀『國安法』已足夠
聯合國個1972決議係最複雜
佢係正正講緊應該盡快俾殖民主脫離殖民主統治
唔係講緊香港要去英殖化然後變中國一部份

Gphone 2016已經寫過文去解釋
如果幾年後既學生唔知依樣野 真係會俾佢fake

https://theinitium.com/article/20161102-opinion-joshuawong-jeffreyngo-hongkong/
佢髪綫向上咗咁多嘅
終国大晒,完
聯合國個1972決議係最複雜
佢係正正講緊應該盡快俾殖民地脫離殖民主統治
唔係講緊香港要去英殖化然後變中國一部份

Gphone 2016已經寫過文去解釋
如果幾年後既學生唔知依樣野 真係會俾佢fake

https://theinitium.com/article/20161102-opinion-joshuawong-jeffreyngo-hongkong/
最新關於UN 1972決議既解說

港澳僅從《給予殖民地國家和人民獨立宣言》適用名單除名
聯合國仍視香港為「前英國殖民地」

值得留意的是,根據「非殖民化特別委員會」1972 年報告第 73 段,特別委員會當年是向聯合國大會建議港、澳從《給予殖民地國家和人民獨立宣言》適用的殖民地名單中除名(the Special Committee recommends to the General Assembly that Hong Kong and Macau and dependencies be excluded from the list of Territories to which the Declaration is applicable.)。

有關建議最終在聯合國大會獲接納,這僅代表「非殖民化特別委員會」不會在港、澳推動非殖民化的獨立運動,並不代表聯合國否定香港為英國殖民地的身份。

https://commonshk.com/2022/06/16/%E6%96%B0%E7%89%88%E6%95%99%E7%A7%91%E6%9B%B8%E7%A8%B1%E3%80%8C%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B8%8D%E6%98%AF%E6%AE%96%E6%B0%91%E5%9C%B0%E3%80%8D%E3%80%80%E3%80%8A%E5%90%8C%E6%96%87%E3%80%8Bfact-check-%E8%AD%89/
不如直接del咗通識算啦
90後路過表示

當年考試

三權分立 係必考題
樓價同人工好快會同支那睇齊

2047 仲有鬥地主玩
留港撚又贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞