英超轉會支出排行榜

383 回覆
61 Like 1 Dislike
韋斯咸唔覺唔覺原來洗咗咁多
其實連埋啲附加條款同埋薪金 一定唔止呢個價 未來球王其中一個你信唔信咁平
可能逐個入波再計錢
真係用手段避開咗個公平競技條款 幾識玩
見之前兩件好對辦即刻食過番尋味
不嬲豪門係新人既墳墓
豪門要成績,立竿見影,而且無乜位比新人上場
但新人要學習,改進,累積經驗,仲要大量上場時間
所以中下遊先係新人最好既踏腳石

另外鏝既青訓本身勁
foden
唯一一個
又唔借Palmer出去練下
其實車仔以前眼光仲勁
kdb 沙拿 渣古
摩佬果陣半場同佢講 唔該你冷靜d 我真係好撚驚塞雞無神食紅 我買你怕呀 師兄
個situation 如果得車 熱同曼聯 個offer 會去邊隊
白逗既去熱 曼
無歐聯就要睇領隊 或者足球總監個networking 同魅力
名帥教都有機會搵到勁人跟
證明真係best of the best先上到位
Sancho都冇得上
車就以前個轉會禁令所以用多咗好多青訓
獌就不嬲都鳩出青訓 美其名話重用青訓 其實班垃圾U21都未踢得掂
上季一月干地接手 班祖記踢得普通既球員都仆去跟佢 仲要本身熱個人工都幾低下
先借後買
依家啲美國球員愈嚟愈貴
呢個價錢夠打包Dempsey同Donovan
其實而家出名果二個, 忍者龜, 下欄, 都唔係豪門出身
佢地係Selling club做正選, 持續出場+改善好表現
你回想下, 當日係豪門果堆新星, 有幾多個係豪門上到位做埋正選(應該有, 但唔多)
例如阿妓果件

挪威足球專家Thore Haugstad這樣形容奧迪加特的踢法:「從各方面來看,奧迪加特都不是典型的挪威球員。他的技術水平已經超過很多挪威球員,而且擅長閱讀球賽。他擁有一個playmaker應有的素質,包括天賦、盤扭、致命傳球、視野、快速的用波,還有敏捷的思維。在挪威聯賽,他是球場上的藝術家,像一名在大象群中起舞的芭蕾舞者。」

一入豪門深似海,挪威神童奧迪加特轉會皇馬

皇馬素來都不是一支有耐性的球隊,他們喜歡買巨星,而非打造巨星;上一個經由皇馬打磨成才同時可以在一隊站穩住腳的球員,可能已經是沙治奧拉莫斯及馬些路,數青訓的話,甚至是卡斯拿斯。若果只計中前場的話,更可能要數到去魯爾。在球星政策之下,皇馬在培訓球員的產業鏈上有個致命缺陷,年輕球員在B隊或者外借時踢得再好,都無法在一隊上位,因為一隊中實在太多球星。桑馬達、蘇爾達杜都是著名的犧牲品,他們出走皇馬後,才找到自己的一片天。

皇馬近年都試過收購一些耀目新星,但效果都不太理想,例如皇馬在2010年收購19歲的簡拿尼斯,一位在桑坦德成名的西班牙進攻中場,結果雷聲大、雨點小,後來外借並正式加盟了華倫西亞。2013年,皇馬從馬拉加收購21歲的伊斯高,一位被視為恩尼斯達接班人的進攻中場,結果在加里夫巴利的加盟後,他長期後備,今季多了卻奧斯及占士洛迪古斯後,他更加要轉踢防中。在皇馬的中前場,總是自己人不如外地人,自己培訓的不如高價買個成品回來。

丹麥名宿米高勞特立就奧迪加特的轉會評論:「我不肯定奧迪加特的決定是否正確,他只是16歲,我難以想像他有能力在皇馬或者拜仁這樣的球會中上陣。如果我是他父親,我會先送他到荷蘭。」派遣奧迪加特首次在挪超上陣的前史卓加斯特主帥、現任些路迪教練迪尼說:「前往大球會,不應一步登天,要一步步來才好。」

奧迪加特選擇皇馬,打個比喻,如果這是一個遊戲的話,他是選了最高難度。奧迪加特現時的球隊核心式踢法對他在皇馬爭位十分不利,因為皇馬有很多這類球員,人人都爭住控球,難道兩三年後,皇馬會叫占士洛迪古斯、伊斯高及加里夫巴利去遷就奧迪加特嗎?再者,放住一班大熟大勇的進攻中場而不用,走去以一名廿歲的新人為核心,這是不現實的,除非奧迪加特擁有球王級的能力。

在阿積士、飛燕諾這些時常賣核心的荷甲球隊,奧迪加特可能今季加盟便即有上陣機會,在兩三年後就更可以擔大旗,但在皇馬則是另一回事。在皇馬,他需要學懂防守,學懂做配角,學懂更多無球跑動,學懂更有效率去運用控球,因為他難以在短期內取代占士洛迪古斯或者其他成名已久的進攻中場。如果他想在幾年間打入皇馬一隊,最快及最有可能的方法是學會犧牲,去當前輩們的副手,由小角色做起。

對於一名年輕球員來說,穩定的上陣機會及環境對成長十分重要。在幾年後,十九、二十歲時,如果奧迪加特仍要在B隊踢的話,低組別的聯賽只會磨光他的天賦,消磨他的靈氣。如果他要不斷外借至不同球會的話,適應新環境將會浪費他很多時間,耽誤他的成長,而且在不同的球會、不同的教練麾下,他可能有不同的工作及位置,太多的租借可能會令他迷失自我。如果只能坐在皇馬後備席,場場睇波的話,亦只會浪費進步的黃金時間。

一入豪門深似海,非有驚人能力或意志的不能活著。奧迪加特選擇得皇馬這條路,放棄其他一隊競爭較小的球隊,相信他都預計到未來的路絕不易行。祝福奧迪加特可以在B隊裝備好自己,盡快打入一隊,成為的傳奇。

條野係當年寫
咪中左
青訓根本好難上位
根本踼中下遊正選係最好選擇. 表現好, 1, 2年後就自然比人挖角到頂級球隊
好多新星變廢柴都係咁既原因
咁所以豪門青訓上到位打正選真係萬中無一嘅勁
Messi 同依家嘅Foden(好多外國網rate Foden同Mbappe Haaland Pedri同lv)
兩個仲要係由細已經喺嗰隊青訓
唔係Odegaard嗰種少有名氣再挖過去
Mbappe Haaland
呢二個都唔係踼豪門出身啦
c朗都係sporting出身
頂級中鋒, Lewandowski都係踼踼下去左多蒙特, 賓施馬都係里昂, 文尼沙拿都唔係豪門出身
其實頂級球員好多都係中遊/下遊踼上去, 豪門青訓成功個比例極小
抵!
係由頭到尾根本無諗過會買中場,因為錢得咁多,點都唔會追加預算,fsg食屎
3M guaranteed fee + 護到級一季2M (最多4M)
之前report 話所有野加埋最多8M
Sancho就自己心急啦
佢留喺度排住隊
最多同Foden一齊上
原本傾好續約都要罷操走就無計

其實哥狗唔係唔比青訓上位
只係無咩青訓肯等咁耐上位
哥狗留得嗰堆一定係想佢上一隊做常規輪換
以前嘅Foden Diaz 而家嘅Palmer Lewis JWE
全部都要捱過呢個path先上到一隊

有啲特別例子會借出去就真係冇機會但又有能力
Mbete Mcatee Delap
但通常借得出去就好少會返到嚟
而家嘅Doyle THB 再耐啲而家富咸嘅Tosin
所以耐性真係好重要
等咁耐
隨時變廢
足球持續踢,犯錯改善,檢討要點做,累積經驗點做得更好,點避免犯錯,同時訓練改善不足或加強優勢,一上場就神級,根本係極罕有
而家好多頂級球員都係踢下踢下先上到世界級
唔係打機咁,禁個制

可能你唔明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞