JRP有人做到燒炭自殺

1001 回覆
749 Like 21 Dislike
你唔做 大把人做
去左邊
廿年前人稱工程consultant 嘅少林寺,一線公司
因為日撚日ot到12點,7天工作
入到去做幾年個GE會做到識飛

而家?二線consultant 一間
講真,唔識做咪唔做,炒咗咪上勞記攞多兩年糧再搵下間,Admin呢啲怕閪?
代post:

一個曾被肥婆統治的HR自白及真相

首先肥婆經理聲稱自己熟讀勞工法例,如果熟讀勞工法例,僱主只可以因病為由將同事轉職,而佢提出既唔同林仔續約根本已經唔岩,就當林仔接受轉做日薪,佢都必須將佢個32年長期服務金計返比佢先,大前提一定要雙方接受,以熟悉佢工作手法大家都知佢會推推就就咁勸說當事人接受⋯⋯ 肥婆經理其實真係有權話事,做左先告知高層
其次係佢作為管理層並沒有管理既能力,作為HR同事如有身體狀況佢應該第一個知,所以林仔有抑鬱病佢絕對無理由唔知,而衰D講大人大姐無理由唔知要特別照顧,你講一句隨時害死人,而佢就日鬧夜鬧,不知所謂,就林仔而言,佢的確係公司做得耐,但做唔屬於自己Job duties 既野,唔係人人得,佢肯做已經好好,唔讚仲要鬧!

肥婆經理經常侮辱下屬,早上鬧得特別勁,唔知佢係咪餓親,食完中午就無事,佢亦會開始佢下午打電話講八掛既工作,佢會爆粗鬧下屬,「仆街」「仆街」指住下屬黎鬧,又會話下屬係咪坐住個腦,最常話人地唔用腦,作為管理層應教好下屬,應該一齊改返岩,而唔係鬧同侮辱他人,真心人工出手咁低,人地只係比返相應既工作量你!

佢永遠將自己既錯推落已離職既同事,計糧/Email/出信,佢全部都要睇,唔通錯佢就無責任?佢認為公司就算只得佢一個HR都無問題,而知情同事都知HR部門係有真空期,指房內得佢一個HR, 成條Team 無人頂得佢順,走哂。同時肥婆經理好假架!成日話出面大廳好多線眼,邊個邊個會爆料比佢知,但同時佢亦會話佢既線眼壞話,真係雙面人!實程佢係咪真係咁多朋友(線眼)佢點吹就點聽啦!
真心覺得佢唔應該再做HR害人,而如果佢真係有睇到既話希望會對往生者帶有內疚既心!
好癲
尤其中國人

你望下聲港已經係
咪住 有邊間港資consultant唔係少林寺
就算外資港化左都變埋垃圾
不過堆director都係忽忽地
管理層華人嘛
所以香港嘅 Arup Aecom Wsp 都係一樣, 唔好有錯覺外資公司會好啲,公司係外資,管理層係香港人你都係含撚
香港人管理層既 外資 垃圾過 港資
Hr 有權改system返工時間
日薪唔洗俾咁多福利
憑實力..趕走晒的人..
此風不可長
不過你哋覺得好閪嘅閪人閪事 政府一樣有
政府最多白卡勝利組,你死佢地都未死
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞