嚴選二十五大 2001年度經典港產片

398 回覆
81 Like 2 Dislike

14.
2001十大票房第五名
《全職殺手》
導演 杜琪峯 韋家輝
編劇 韋家輝
主演
劉德華 反町隆史

講述新任職業殺手Tok要向有資歷的日本殺手O展開挑戰,引發的兩人為至愛和名譽而戰的故事。
-
製片商 銀河映像
上映日期
2001年8月3日
票房 $25,682,414
🅐

劉德華決鬥前教反町隆史講含家剷
宜家變左師奶係百佳賣廣告
嘩,呢套除左靚景外,其餘真係不堪入目
咁佢票房差都有原因
如果用翻廣播劇既班底去拍,就真係完美,唔知係咪為左賣外埠先用反町同咁多英文對白
佢做所有角色都係鄭秀文
無一個角色有深刻印象
人瑞真係另一舊屎
佢果屆有邊個一齊提名
第一次睇唱歌果度真係笑到收唔到
周星馳既戲好多對白都會有人接
乖乖龍地冬即係點解
一開始已經講左結局
當年winmx仲有人專登cut出嚟當歌聽
記得黃一飛仲話佢當年啲後生女同事成日播
芭啦芭啦櫻之花
最經典係首主題曲
劇情極為普通單調
演技亦唔需要有咩發揮
都係講城城係一個色盲跳舞老師搭上張栢芝富家女既故事。
開頭睇栢芝點樣撚鳩城城

一般愛情歌舞電影。
評級為C見頂。
首歌紅、但套戲真係垃圾
張柏芝真心勁,當年先21歲,淨係樓主呢個post都有4部戲,仲要全部拍住一線男星
支持下先
兩句外語都出現在副歌部分,其中「乖乖龍地冬」一句一直讓樂迷費解。原來這句話出自揚州一句方言「乖乖龍地冬,韭菜炒大蔥」,是金庸《鹿鼎記》筆下韋小寶的口頭禪,帶有「驚訝、略微讚歎」的意思。而「mi ni ko i sakura ah e oh」,有網民嘗試用日文(みにこい、さくら、あえよ)拆解。單按字面「見に来い、桜、会えよ」分析,大致可理解為「叫對方來看櫻花」,表達時應帶有命令語氣。至於加入這兩句歌詞的原因,有指電影《芭啦芭啦櫻之花》先後在東京及上海取景,因而在歌曲加入日文及揚州方言,配合電影背景。
我又覺得都襯嘅,而家買餸班師奶大把80後-90 後,再用個黃老太阿婆形象就唔夾
睇得出2000年後再無咁著重份劇本,著重有咩靚仔靚女拍多D
真,志明與春嬌123 集有咩演技
最佳女主角 提名
周迅《大魔術師》
楊千嬅《春嬌與志明》
鄭秀文《高海拔之戀II》
江若琳《高舉‧愛》
周迅《聽風者》

華嬸運氣好撚勁的
咁又唔好咁講
每當變幻時天生一對佢係做得幾好
我覺得人瑞最好嗰套都拍得好過鄭秀文最好嗰套

不過拎獎嗰套就唔識欣賞了
原來係咁
想講句日文好唔浪漫
似係呼喝人去睇櫻花
我覺得佢演技仲好好添,做賤精又得,做小人物又得,搞笑又得
單春啲戲好多都係滄海遺珠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞