【漫畫】輝夜姬想讓人告白-無人睇劇情討論區 【十三】

414 回覆
6 Like 3 Dislike
鍾意一頭一屈
老師投票數多過另外9個加埋
老師是天…

不過我要黑肉多 d,唔爭食。
比我要學姐好過

學姐果篇if 最高質應該冇乜異議
如果要我排
學姊>文乃>老師>烏冬>黑肉

烏冬線至少關城嗰邊係幾有趣同埋黑肉線群星拱照太噁心
我都一樣咁排
呢句擺落輝夜度我唔係好buy,因為輝夜本身就係一套好play safe既作品,呢樣一對比IB同推子就知
作者亦有講過本身唔係想做咁主流既作品,係編輯同市場兩方面影響下導致
然後IB到輝夜到推子,好老實你話我盲粉都係咁話,赤坂寫故事絕對係算高水平
輝夜衰收尾話係能力問題,我更相信係懶或者無心做
我掉返轉咁講
IB 同埋早期好多篇已經睇得出赤坂唔識寫大格局嘅故事
鑊鑊叫佢寫個大陰謀都係虎頭蛇尾
反而點樣 build up 人物之間嘅關係/價值觀嘅矛盾先係強項
build up 完個氣氛 收唔收到科係第二件事
可能啦,但綜合各方面尼講赤坂寫故仔係高水平
同埋我唔否認IB寫唔好係能力問題,但異能戰鬥題材本來就係其中一個最難寫既類別
基本上我都無見過邊個異能戰鬥係好頭好尾,主角同反派永遠都係唔合理地戰力暴增,一開始講既副作用中途開始又會消失哂

但講到輝夜,你可以話佢寫唔到大格局,但輝夜個尾唔止係格局問題
有幾話我都幾唔鍾意,例如伊井野大佛,或者攝影師,或者石上伊井野個埋尾
唔係話佢個方向唔得,但佢舖多幾話好可能個違和感就會細好多,我覺得佢比D心機可以再埋得靚D

我個人都係覺得赤坂個佈局係業界少有地犀利,IB個序章同推子個序章都係教科書級別地寫得好
你可以話個頭開得靚有咩用要睇後續,但唔好唔記得漫畫前期留唔到觀眾好易腰斬
所有漫畫都係一開始就用哂所有gimmick留人,而我睇咁多漫畫可以寫得出咁靚既序章真係無幾多個
jojo大部分part都算應該好頭好尾
我覺得赤坂
氣氛塑造 同 人物描寫係佢強項
但劇情&完故(姐係邏輯)係好唔掂

燕學姐幫石上, 佢係寫到好重氣氛以為有大事, 出到黎係點大家都歷歷在目啦,
早坂辭職篇又係 只要輝夜/早坂老母肯一早拎個電話出黎 話輝夜自己處理返 後面D打截搶全部多Q餘 邏輯上錯撚到
Jojo 邊有新人新作品咁大腰斬壓力
勁cute呀
做季番都咁高質
唔知電影既質素會去到邊
我係part 1, part 2 計起
係學姐個角色形象本身夠鮮明
佢自己條個人線本身故事性又夠好
所以先易發揮
理科呢個角色既刻畫本身就失敗到貼地
俾條if線同玩鳩佢冇分別
黑肉整體其實唔算太差
係作者玩野搞到大家以為true end期待落差大先引人屌

本身我係老師>文乃>學姐

IF線 既學姐最高水平, 之後老師=文乃, 其他都係垃圾
我又要出動喇
香港幾時上呀
電影 香港上唔上
香港係咪要上了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞