如果買ipad air 剩係寫notes 有無平既pencil推介?

93 回覆
0 Like 31 Dislike
GoodNotes 最好,其次onenote

咪撚用notability
你地有無俾錢
Momax One Link iPad 專用主動式電容觸控筆2.0 TP5。
<HKD200
朋友係ipad air 5用家,見佢畫公仔/寫字都幾順。
ipad學生價咁撚平都左計右計
咁用紙筆寫算啦 傻鳩
Logitech crayon
支筆個手感好正 好粗
梗係有
點解唔畀錢?
momax $200幾
Momax唔錯
突然咁多人推介不過200幾真係幾抵屌可以一戰
有冇磁同埋電量顯示
用緊adonit note 唔錯但係冇磁力
如果佢唔洗用磁吸叉電同壓力感應
Apple Pencil仲有咩比副廠有用?
連點筆身兩下可以快速轉寫字同擦膠,不過你呢樣唔使嗰樣唔使咁冇要求嘅話其實點解要用iPad Air寫notes
超輕量用家淨係睇書highlight下寫下notes,買apple pencil唔多抵
舊年淘咗支150人仔有埋磁吸(但唔叉電),唔錯
磁吸但冇叉電+冇show電量
$2xx 正正常常寫到字算係咁
就當你真係有需要用iPad,咁點解唔買iPad加第一代Apple Pencil而要揀iPad Air?
因為 M1 cpu
同埋第一代apple pencil 都唔平,要700+
因為第一代apple pencil直頭無用
樓主淨係攞嚟寫notes唔需要M1,同埋第一代Apple Pencil唔平,但係iPad機價平,兩樣嘢加埋都平過一部M1 iPad Air
M1 升級潛力多好多
好多功能, eg stage manager 得m1 機用到

同埋樓主都買咗囉
不如諗下點喺觸控筆度慳錢
咁樓主想買iPad Air配副廠筆都係咁啫
咁咪係 副廠兩舊水 正廠七舊 點解要ap 1
iPad $2599起跳,iPad Air $4799起跳,咁淨係寫notes又要嫌Apple Pencil 2貴嘅話點解要揀iPad Air
Notability有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞