[法律面前]10宗車禍,9宗有死人,判決對比(附案件編號)

90 回覆
203 Like 2 Dislike
中國萬歲
係不小心駕駛 定係 危險駕駛係睇駕駛態度而唔係個結果。

例如一個司機慢速行駛但係無遵守與前車保持兩秒距離所以撞左,然後前車車上有個比較身弱既乘客最後受傷死左,尼個情況就多數係不小心駕駛。

而究竟尼個不小心駕駛是否成立,就係睇法庭點睇佢無保持兩秒距離尼個態度而唔係睇有人死左尼個結果。

當然外國係有多一重既罪行叫不小心駕駛導致他人死亡,個刑罰就比普通不小心駕駛高d,但香港就係得不小心駕駛尼一條罪,再上就係危險駕駛

鳩up
你個名
似係你唔接受現實多啲喎

資本主義社會一定係咁架啦
任你美國法官幾公正都好
有錢人就係擁有更多法律資源
可以請更好嘅律師

逆線車死人你窮請個律師仔
個律師仔同時N單案喺身back up又唔夠
最後見你斷正可能叫你認罪就算
你食晒所有責任逆線車死人自然判得重

同一單案你請個超級大狀
你夠錢背後仲有成隊legal team support研究案情
明明係你逆線撞死人都可以拉去本身道路設計有問題
搵啲專家/證人講解撞到人係幾無可避免
就算最後定罪但你要負嘅責任大部分律師都幫你甩咗身
自然判得輕

前提已經係假設個官絕對公正唔會偏幫有社會地位嘅人
窮人含撚唔需要再證明了
明顯判監全部職業司機 究竟因為職業定窮而判呢
其實細心留意,後5單唔係因為窮先判得重,而係因為「職業司機」依個身份先判得比較重。職業司機需要長時間駕駛,比一般人更需要良好駕駛態度,所以要有更重阻嚇罰則。

不過同意頭5單判太輕。
1.有錢
2.有後台
話梗你
Nope
你係無point嗰啲
我係有point 你唔好拉埋我同你同一level

美國搵錢靠關係打甩官司的案例都水蛇春咁長
老謀都打得甩更何況只係唔小心撞死人
法律面前
窮人陽怡
搵食車一向判得好嚴
唔係話唔信你,有冇例子?巴打你好熟美國?
講咁撚耐都仲係鳩up
美麗腥香港
支持永續post,宏揚美麗新腥港,大灣區文明
咩驚
中國式法治
fallout new vegas
窮人真係含撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞