HKCC 2021-2022 討論區[20] 光復香港時代革命 咪撚入嚟 HKCC悔終身 HKUSPACE更稱心

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
但佢想知咩grade,份份asm都好用心做想得到回報
IT有冇tg group 喺Hkcc個主要group度見到條link死咗
acct 今次gpa幾多都有dean list
文科 靚gpa 但到依家得shitty offer
人生失敗組 你問我答
唔好quit住就睇到
邊有六成升ugc咁多2020年cc大約收四千三人 升得返ugc得大約千八人 連一半都冇
畢業人數都係約二千九可想而知幾多人quit/defer
入咗HKCC嘅EE,好多人話依科好易炒,
自問會畀心機去讀(想入返U),
有冇人讀過依科,想知情況喺點樣。
成個asso都係咁
未入之前話要yr 1入到三大
讀咗一個sem就會有existential crisis
讀完第一年就會諗city定poly
第三個sem炒撚晒就會開始考慮EdU
最後嗰個sem日日都拜offer god

認真,做好心理準備
通常第一年就已經篩走三四成人
跟住第三個sem又會再走啲
去到最尾可以升到八大year 3嘅人只得六成
計埋捱唔到去最後階段嘅人
其實入U嘅人真係冇你想像中咁多
而且亦都唔會輕鬆
尤其你知,CC真係會kill你

好好俾心機啦
So you do我唔係你嗰科
不過我對asso嘅心得就係要好勤力
因為入得asso你都唔會expect會有好勁嘅人
所以你只要稍稍努力啲就會贏到唔少人
人哋上堂前唔會預習你就預埋人嗰份
人哋唔會睇text book做exercise你都照做
人哋唔做study guide你就逼自己做
人哋exam前唔做past paper你就做埋佢
同埋記得同啲lecturer打好關係,會幫到你

你覺得有用嘅嘢就通通都做晒佢
唔好覺得小事就由得佢
贏家都係贏在好多個細節嘅累積
總之唔好懶唔好玩唔好頹
因為呢個係你最後嘅機會
上到U你鍾意點hea都得
加油
邊有六成升ugc咁多2019年cc大約收五千七人 升得返ugc得大約千八人 連一半都冇
畢業人數都係約二千九可想而知幾多人quit/defer

比錯年份sorry
Hiii fm 留名
thx
Shitty CAH?
你有冇join Oday
我毒撚嚟
想講有可能見過你
其實fm oday 有冇必要join
不過好似過左deadline?
想知cgpa幾多文科too
Orientation Programme係咪一定要返去
冇用的
有冇文科fm 圍爐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞